Marketingszempontok miatt halt meg 32 ember

Először tanúskodott a védelem bizonyítási eljárása keretében Francesco Schettino, a 2012 januárjában szerencsétlenül járt Costa Concordia volt kapitánya, aki a keddi tárgyalási napon azt állította, "marketingszempontból" rendelte el a hajó elsüllyedéséhez vezető manővert.
Az emberi mulasztásból elkövetett emberölésekkel és a hajó elhagyásával vádolt kapitány azt mondta, "három legyet akart ütni egy csapásra" Giglio szigetének megközelítésével: köszönteni akarta egy ott élő, nyugdíjba vonult kapitánytársát, kedveskedni akart a hajó Giglióról származó főpincérének, valamint le akarta nyűgözni a Costa Concordia utasait. Ez utóbbi miatt szerinte a végzetesnek bizonyult manőver "marketingszempontból" haszonnal kecsegtetett - írja a Híradó.

Tagadta ugyanakkor azokat a spekulációkat, hogy egy moldovai táncosnő kedvéért navigálta a hajót túl közel a szigethez. Ezt korábban a táncosnő, Domnica Cemortan mondta, aki állítása szerint a kapitány szeretője volt.

Az ügyészség 20 éves börtönbüntetést kért a kapitányra a Costa Concordia balesete miatt. A tengerjáró hajó 2012. január 13-án futott zátonyra Giglio mellett, a szerencsétlenségben 32 ember lelte halálát.

Francesco Schettino már korábban is ártatlannak vallotta magát. Azt mondta, ugyan őt is terheli felelősség a baleset miatt, de a haláleseteket nem a hajó zátonyra futása okozta, hanem a mentés során bekövetkezett más technikai hibák, ezekről viszont állítása szerint nem ő tehet. Azt is tagadta, hogy önszántából hagyta volna el a hajót, állítása szerint leesett a hídról, ezt követően szállt mentőcsónakba.

A keddi tárgyaláson a katasztrófa éjszakáján a hajóhídon rögzített hangfelvételeket játszottak le, Schettino pedig részletes - az ügyészség szerint gyakran önismétlő - technikai leírást adott a történtekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.