Máris feszültséget keltett a nyelvtörvény

Mindössze négy nap telt el a nyelvtörvény hatályba lépése óta és máris bebizonyosodott, hogy a jogszabály a szlovák politikusok állításával ellentétben korlátozza a kisebbséghez tartozó polgárok anyanyelv használati jogait – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnök-helyettese.

Bizonyítékként a Szlovák Posta körlevelét mutatta be, amelyben az állami részvénytársaság vezetői felhívják valamennyi alkalmazottjuk figyelmét arra, hogy munkahelyeiken ezentúl kötelesek szóban és írásban használni az államnyelvet, amelyet megfelelő mértékben kell ismerniük. Mert ez is egyik feltétele az alkalmazásuknak.

Lapunknak nyilatkozva az MKP parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a posta vezetői meg sem várták a pozsonyi kulturális minisztérium végrehajtó rendelkezéseit, s máris feszültséget és félelmet keltettek rendelkezésükkel. - Ráadásul megfeledkeztek arról, hogy azokon a településeken, ahol valamelyik szlovákiai nemzeti kisebbséghez tartozó polgárok lélekszáma eléri a húsz százalékot az anyanyelvüket is használhatják a hivatalokban, tehát a postán is.

Emiatt nem kizárt, hogy a többségében vagy jelentős arányban magyarok lakta települések postáin az alkalmazottak állásukat féltve csak szlovákul mernek majd megszólalni, akkor is, ha az ügyfél magyar – mutatott rá Berényi József, aki felszólította Lubomír Vázny közlekedési és távközlési minisztert, hogy szólítsa fel a vezérigazgatót körlevelél visszavonására.

Berényi szerint egyelőre nem tudni, vajon a posta magánkezdeményezéséről vagy pedig diplomáciai manőverről van szó, amelynek lényege, hogy Knut Vollebaeket a végrehajtó rendelkezések kidolgozásával és a jogszabály körültekintő alkalmazásával ámítják, miközben már a törvényt érzéketlenül számon kérik.

Érdeklődésünkre Juraj Danielis, a Szlovák Posta szóvivője közölte: küldtek olyan rendelkezést is, amelyben arról tájékoztatták az alkalmazottaikat, hogy a vonatkozó törvények alapján a nemzetiségileg vegyesen lakott helységek postahivatalaiban a kisebbségek nyelvét is használhatják. Több dél-szlovákiai postán azt a választ kaptuk, hogy ezt a másik körlevelet még nem kapták meg, az elsőt viszont már kézbesítették.

„Szlovákiában szlovákul!“

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a nyelvtörvény támogatása érdekében, továbbá azért, hogy az Alkotmánybíróság érvénytelenítse azt a parlamenti határozatot, amely alapján a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben a diákok anyanyelvén lehet feltüntetni a földrajzi neveket és csak zárójelben a szlovák megfelelőjét.

A petíciós kezdeményezést a Jozef Tiso féle szlovák fasiszta bábállam idején elhíresült megfélemlítéssel –Szlovákiában szlovákul! -, valamint "A szlovák nyelvet nem adjuk!" jelszóval indították. Anna Belousovová, az SNS és a pozsonyi parlament alelnöke szerint ezzel a kezdeményezéssel határozott választ adnak a Magyar Koalíció Pártjának és a Híd-Most politikai tömörülésnek a szerinte drasztikus támadásaira. - Meggyőződésem, hogy végre felébred a szlovák nemzet és határozott nemet mond az uszítóknak – nyilatkozta a pártvezér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.