Március 15.: nemzeti hőst csináltak a román lányból

Valóságos nemzeti hőst kreált a román sajtó abból a kovásznai diáklányból, akit megfenyegettek, mert a magyar nemzeti ünnepen a hajában román nemzetiszínű szalaggal ment iskolába.

A román hírtelevíziók műsoraiban pénteken is téma volt a március 15-i kovásznai incidens. – Egy 15 éves diáklány megmutatta nekünk, hogyan kell vállalnunk a románságunkat – harangozta be a Realitatea hírtelevízió péntek esti műsorát, amelynek meghívottja Sabina Elena és édesanyja.

A Facebookon egy nap alatt kilencezren csatlakoztak a lány védelmére alakult csoporthoz, pénteken pedig több tucatnyian tüntettek az iskolája előtt. A tiltakozáson a Kőrösi Csoma Sándor iskolacsoport román diákjai is részt vettek. A piros-sárga-kék zászlókat lobogtató tüntetők egy része a szomszédos Zabola községből érkezett a helyi sajtó szerint.

Közben az iskolába kiszállt az oktatási minisztérium vizsgálóbizottsága, hogy felderítse a március 15-i eseményeket. Egy nappal korábban az iskola vezetősége megállapította, hogy a diáklányt ért fenyegetés az iskolán kívülről származik, így nem indokolt fegyelmi eljárást indítani. A rendőrség is vizsgálódik az ügyben.

A tizenöt éves diáklány és néhány társa piros-sárga-kék szalaggal a hajában jelent meg az iskolában március 15-én, amit a magyar diákok és tanárok provokációként értékeltek. A román lány azzal indokolta gesztusát, hogy válaszolni kívánt magyar diáktársainak, akik tavaly december elsején, Románia nemzeti ünnepe alkalmával, Nagy-Magyarország térképével és magyar zászlóval jelentek meg az iskolában, lehurrogták és sértegették a román himnuszt éneklőket. Elpanaszolta, hogy osztályfőnöke elkobozta nemzetiszínű hajpántját, és az igazgatóságon is számon kérték a viselkedését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.