Maradt az ENSZ-főtitkár

A világszervezet közgyűlése közfelkiáltással ismét Ban Ki Munt választotta a világszervezet főtitkárának. Kihívó nem volt.

Üdvözölték a nemzetközi közösség meghatározó tagjai az ENSZ főtitkárának újraválasztását; Ban Ki-munt 2012 januárjától újabb öt évre hagyta jóvá kedden a világszervezet közgyűlése. A 67 éves egykori dél-koreai külügyminiszternek nem volt kihívója. Noha Ban munkájával szemben korábban számos kritika, éles bírálat is felmerült, a 192 tagországot tömörítő közgyűlés minden regionális csoportja kiállt most mellette. A múlt héten a Biztonsági Tanács is támogatta a jelöltségét, amelyet egyébként csak nemrég jelentett be. - Ritkán volt az ENSZ a mostaninál relevánsabb és soha nem volt rá nagyobb szükség. Világos, hogy hosszú út áll még előttünk. Túl sok embert nem illetnek meg az alapvető emberi jogok. Túl sokan éheznek. Túl sok gyerek hal meg naponta értelmetlenül - mondta Ban.

„A világ leglehetetlenebb állása" -  a norvég Trygve Lie, az ENSZ első megválasztott főtitkára még így adta át a New York-i hivatalt utódának. Ennek dacára az egyiptomi Butrosz Butrosz-Gáli kivételével minden utóda legalábbis megkezdhette mandátumának második ciklusát. Bant bírálták amiatt, hogy emberjogi kérdésekben sokszor csendben maradt a nagy államokkal, így Oroszországgal vagy Kínával szemben, és a világszervezet reformját is sokan csigalassúnak tartják. Mandátumának felénél - éppen két éve - a Foreign Policy folyóirat rendkívül vitriolosan írt róla. „Seholsincsembernek", „nonentitásnak", "botcsinálta turistának, a nemzetközi porond dilettánsának" nevezte Bant, aki a KNDK-t vezető Kim Dzsong Il-re nézve hízelgő, ám a főtitkárra sértő „a világ legveszélyesebb koreaija" kitételt is megkapta.

Azóta azonban Ban jó pontokat is begyűjtött például Haiti vagy Észak-Afrika ügyében. - Vezetése alatt az ENSZ döntő szerepet játszott olyan globális kérdésekben, mint az éghajlatváltozás kezelése, a béke és biztonság, a fejlesztés(politika) és a nyomor felszámolása - méltatta közös keddi közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke. - Senki nem érti nála jobban ennek a munkának a terheit - mondta a főtitkárról Susan Rice, amerikai ENSZ-nagykövet, egyben (az Egyesült Államok vesszőparipájaként) a többi közt a bürokrácia visszaszorítását, a költségvetési fegyelem biztosítását és az átláthatóság megteremtését sürgette a világszervezetnél.

A világszervezet közgyűlése közfelkiáltással ismét Ban Ki Munt választotta a világszervezet főtitkárának
New York, 2011. június 22. BAN Ki Mun, az ENSZ főtitkára (b) leteszi a hivatali esküt Joseph DIESS, az ENSZ 65. Közgyűlésének elnöke előtt, miután a Közgyűlés egyhangúlag újraválasztotta főtitkárrá a világszervezet New York-i székházában 2011. június 21-én. (MTI/EPA/Mark Garten)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.