Maradnak Kassán az amerikaiak

Kedden délután Robert Fico szlovák miniszterelnök és David Rintoul, a US Steel igazgatótanácsának elnöke aláírta azt a megállapodást, amely alapján az amerikaiak legalább öt évig nem adják el a tulajdonukban levő kassai vasművet, addig nem hajtanak végre jelentős elbocsátásokat, és megtartják a szlovákiai alvállalkozókat is.

A pozsonyi kormányfő a kelet-szlovákiai megyeszékhelyre egyenesen Pittsburghból, az amerikai társaság központjából érkezett, ahol az acélgyártó konszern vezetőit meggyőzte, hogy a cégük ne vonuljon ki Kassáról.

Az egyezség megkötése után Fico diadalittasan közölte, hogy sikerült megőrizniük legalább tizenkétezer munkahelyet, éspedig úgy, hogy a felajánlott kedvezmények nem terhelik a költségvetést. További részleteket nem árult el.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap úgy tudja, hogy Fico kormánya módosítani fogja a megújítható energiaforrásokról rendelkező törvényt. Azután lehetőség nyílik arra, hogy a hatékonyabb környezetvédelmet célzó amerikai beruházások egy részét a kabinet uniós alapokból támogassa. Ezen kívül olcsóbban adják majd a vasműnek az energiát, s a jelenleginél többet fizet az állam az ott termelt villanyáramnál. A szakértők számításai szerint a US Steel a megállapodásnak köszönhetően évente legalább 14 millió euró támogatáshoz jut.

Tavaly lebegtették meg az amerikaiak, hogy kivonulnának Európából, ezért a szerbiai tulajdonukhoz hasonlóan túladnának a kassai vasműn is. Állítólag 1,5 milliárd dollárt kértek, de ekkora összeget a két komoly érdeklődő, az Rinat Ahmetov ukrán Metinvest, valamint az orosz Evraz nem volt hajlandó fizetni. Mindeközben a szlovák kormány nagy és eredményes erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a US Steelt maradásra bírja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.