Maradnak az osztrák katonák a schengeni határokon

Schengen ide vagy oda, legalább jövő év végéig lesznek katonák Ausztria a keleti határain, döntött csütörtökön az osztrák ügyvezető kormány két tagja.

Szokatlan egyetértésben döntött az osztrák ügyvezető kormány két illetékes tárcavezetője, Norbert Darabos védelmi és Maria Fekter belügyminiszter a hadsereg burgenlandi és alsó-ausztriai határszolgálatának meghosszabbításáról. A döntéssel ismét figyelmen kívül hagyták azokat a bírálatokat, amelyek egyebek között alkotmányjogi összeférhetetlenség miatt illetik a katonák járőrözését a schengeni határon, illetve éppen a határnyitás miatt attól néhány kilométerrel beljebb.

A hosszabbítás 2009. december 31.-ig érvényes, a minisztériumok és a határmenti tartományok szakemberei jövő nyárig a hatékonysági mutatókat is figyelembe véve javaslatokat dolgoznak ki arra vonatkozóan, mi legyen az eljárás 2010 után.

Az összesen 1450 km hosszú – magyar, szlovák és szlovén – határszakaszon 1990 óta segít a hadsereg a határőrségnek az illegális bevándorlás megakadályozásában: az első években 40 ezernél is több engedély nélkül Ausztriába tartó menekültet fogtak el – a schengeni bővítés előtti utolsó évben ez a szám hat-hétezerre csökkent. A maximum 1500 fős katonaságnak a határnyitás óta nincs intézkedési joga, mandátuma csupán megfigyelésre korlátozódik: a rendellenesnek ítélt helyzeteket, bűncselekményeket a rendőrségnek köteles jelenteni. 

2007. december 21. óta 610 ilyen bejelentés történt, amelynek alapján a rendőrség 424 esetben indított eljárást lopás, betörés, illegális kereskedés miatt.

A katonai jelenlétet kifogásolók szerint az intézkedés nem egyéb, mint a munka nélkül maradt hadsereg foglalkoztatási gondjainak orvoslása. A védelmi miniszter egyik érve – amelyre hivatkozva a lakosság védelmét követelő két szélsőjobboldali párt nagyobb szigort követel – hogy egyebek között a magyar-ukrán határon nem kielégítő az ellenőrzés.

A döntést populista versenyfutásnak nevezte csütörtöki kommentárjában a Die Presse. A még hivatalban lévő piros-fekete kormány kisebbfajta szenzációt okozott: olyan problémát is képes megoldani, amely valójában nem is létezik, idézi az MTI a bécsi lapot. Ugyanis a schengeni belső határok lebontásával Ausztria keleti részében tulajdonképpen már nem léteznek határok - írta a konzervatív lap az intézkedést kommentálva. Ennek ellenére változatlanul katonákat vezényelnek a burgenlandi és alsó-ausztriai határövezetekbe, ahol az lesz a feladatuk, hogy - példának okáért - lopásgyanús eseteket jelentsenek a rendőröknek.

A fiatal katonák számára ez nem más, mint miniszteri rendeletben foglalt módja annak, hogyan üssék agyon az időt, teszi hozzá a Die Presse. Csakhogy a hadsereg tagjainak más feladatot kellene ellátniuk, nem pedig segédseriffet játszani. Közben pedig a helyi lakossággal elhitetik, hogy a katonák jelenléte több biztonságot nyújt nekik - élcelődött a lap, és kiemelte: a segédszolgálat meghosszabbításával eldördült a startpisztoly a "határ menti populista versenyfutás" következő menetére.

Az újság a kormány döntéséről beszámolva idézte Bernd-Christian Funk alkotmányjogászt, aki úgy vélekedett, hogy az intézkedés sérti az alkotmányt - olyan, a lakosságnak kínált "placebo", amelynek nincs jogi alapja.

(BÉCS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.