Maradnak az amerikaiak Okinaván

Az Egyesült Államok és Japán nem tartja magát az új okinavai leszállópálya megépítésének és nyolcezer amerikai tengerészgyalogos Guamra való áttelepítésének eredeti, 2014-es határidejéhez - erről a két ország külügy- és védelmi miniszterei kedden állapodtak meg Washingtonban.

A felek ugyanakkor megegyeztek, hogy a projekteket a 2014 utáni legrövidebb határidővel fogják megvalósítani. A tárgyalásokon Hillary Clinton amerikai és Macumoto Takeaki japán külügyminiszter, illetve a két védelmi tárca vezetője, Robert Gates és Kitazava Tosimi vett részt.

„A Futemnát helyettesítő létesítmény befejezése és a tengerészgyalogosok átcsoportosítása nem valósul meg a korábban tervbe vett 2014-es határidőre" - hangoztatták a felek által kiadott közleményben.

Washington és Tokió 2006-ban állapodott meg arról, hogy a futemnai tengerészgyalogos támaszpontot - amely a szigetországban állomásozó amerikai erők mintegy felének bázisa - a sziget egy kevésbé forgalmas részére költöztetik át. Az egymást követő japán kormányoknak azonban a projekthez még nem sikerült elnyerniük a sziget vezetésének és helyi lakosok támogatását, akik a zaj, a környezetszennyezés és az amerikai katonák által elkövetett bűncselekmények miatt szeretnének szabadulni a támaszponttól.

Annak ellenére, hogy Okinava második legnagyobb munkáltatója az amerikai hadsereg, és a lakosság több évtizede együtt él az amerikai katonákkal – akik közül jelenleg huszonötezren állomásoznak ott –, nagyon sokan szeretnék őket a határaikon kívül látni. 2010 áprilisában kilencvenezer tüntető követelte legalább a Futenma bázis elmozdítását, de sokan a teljes csapatkivonást látnák a legkívánatosabbnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.