Maradhatnak a megfigyelők Szíriában

Az Arab Liga annak ellenére folytatja a missziót, hogy a Perzsa-öböl menti monarchiák besokalltak, és a folytatódó vérontás miatt megfigyelőik kivonásáról döntöttek.

Damaszkusz hozzájárult ahhoz, hogy az Arab Liga megfigyelői egy hónappal meghosszabbítsák missziójukat Szíriában – jelentette kedd este a SANA hivatalos hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva. Valíd Moallem külügyminiszter levélben tájékoztatta a liga főtitkárát: a szíriai kormány beleegyezett abba, hogy a megfigyelők február 23-ig folytassák tevékenységüket – számolt be a SANA.

A pánarab szervezet második embere, Ahmed ben Helli korábban közölte, ha Szíria beleegyezik, a megfigyelők folytatják munkájukat, annak ellenére, hogy a Perzsa-öböl menti monarchiák megfigyelőik kivonásáról döntöttek. Hangoztatta, hogy ezt az 55 fős megfigyelői csoportot más arab megfigyelőkkel helyettesíthetik. A monarchiák megfigyelőik kivonását azzal indokolták, hogy Szíriában „tovább tart a vérontás és az ártatlanok gyilkolása”.

Ezzel párhuzamosan Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes arról tett bejelentést, hogy Moszkva nem sérti a nemzetközi egyezményeket a Szíriába irányuló fegyverszállításokkal – hangoztatta kedden. Az orosz külügyi vezető azt hangsúlyozta, hogy Moszkva fegyverexportjával nem sérti semmilyen nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségét, így a Szíriába irányuló fegyverszállítással sem. Hozzátette, hogy erre nincs nemzetközi szankció. „Amikor Líbiával kapcsolatosan elfogadták a büntetőintézkedéseket, teljes mértékben betartottuk azokat. Szíriát illetően semmilyen korlátozás nem vonatkozik ránk" – hangoztatta Bogdanov. Az orosz külügyminiszter-helyettes – akit kedden közel-keleti különmegbízottjának nevezett ki Dmitrij Medvegyev államfő – azt is hangsúlyozta: kezdettől fogva arra törekednek, hogy ne sértsék meg a Közel-Keletre irányuló fegyverszállítással a térségbeli erőegyensúlyt.

Emlékeztetett arra, hogy Moszkva mindig is fejlesztette katonai együttműködését Szíriával, már Basár Asszad elnök előtt is. „Ha pedig új kormány lesz Szíriában, azzal is hasonló politikát folytatunk nemzetközi kötelezettségeinknek és kölcsönös érdekeinknek megfelelően" – fejtette ki Mihail Bogdanov. A nyugati partnereket bírálva a vezető orosz diplomata megjegyezte, hogy azok „hatalmas mennyiségben szállítanak fegyvert a régió számos országába, amelyek nem olyan nyugodtak, mint amilyennek mi szeretnénk azokat látni, és nem látnak ebben semmi kivetnivalót".

A Kommerszant orosz napilap hétfői jelentése szerint Oroszország szerződést írt alá harci gépek Szíriának történő eladásáról. A Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi céghez közel álló, nevének elhallgatását kérő forrás szerint az 550 millió dolláros üzlet 36 Jak–130-as típusú katonai kiképző repülőgép szállítására vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.