Maradhat hatalmon az etióp kormányfő

A megfigyelők rábólintottak az ellenzék szerint megfélemlítéssel és csalással elért vasárnapi választási győzelemre.

Parlamenti választások voltak vasárnap Etiópiában, ahol várhatóan Melesz Zenavi kormányfő marad hatalmon.

Az Európai Unió megfigyelőinek jelentése szerint a választások békésen zajlottak, és magas volt a részvételi arány. - Békés és nyugodt választásoknak voltunk tanúi - nyilatkozta a szavazóhelyiségek bezárása után Thijs Berman, az Európai Parlament holland képviselője, a megfigyelői misszió vezetője. - Az etiópok teljesen tiszteletben tartották demokratikus jogaikat és választójogukat is. Azt reméljük, hogy a szavazatok összeszámlálása is hasonló légkörben zajlik majd - fűzte hozzá.

Öt évvel ezelőtt a választási eredmények állítólagos meghamisítása miatt erőszakba torkolló tiltakozások robbantak ki a fővárosban. A biztonsági erők 193 tüntetőt megöltek, és hét rendőr is életét vesztette. Az akkori győztes, s jelenleg is kormányzó Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) elutasította a csalás vádját. Most azt állítja, hogy az eltelt időben a folyamatos gazdasági növekedés és a fejlesztések hatására növekedett a népszerűsége. Az ellenzék elismeri, csekély az esélye a győzelemre, de ezt azzal indokolja, hogy az EPRDF rendszeresen megfélemlíti a rendszer bírálóit.

Az ellenzéki vezetők most azt állítják, hogy megfigyelőiket az ország több részében kitiltották a szavazóhelyiségekből. Berman közölte, hogy missziójának tagjai tanulmányozzák a panaszokat, és hozzáfűzte, hogy helyenként technikai nehézségekkel találkoztak. Az ellenzéki panaszok szabálytalanságokra vonatkoznak, de mint mondta, ezek komolyságát egyelőre nem tudják megállapítani. Az EU mintegy 160, az Afrikai Unió hatvan megfigyelőt küldött Etiópiába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.