Marad az RMDSZ a román kormányhivatalokban

Az ellenzékbe szorult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több államtitkára a kormányváltás után is folytathatja eddigi munkáját a kormányhivatalokban. Többségük csak a kinevezésére vár a minisztériumok új vezetőitől.

Az ellenzékbe szorult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több államtitkára a kormányváltás után is folytathatja eddigi munkáját a kormányhivatalokban - írja pénteken a bukaresti Új Magyar Szó internetes oldalán.

A lap úgy tudja, hogy Demeter András művelődési, Niculescu Tóni külügyi, Pásztor Gabriella oktatási, Markó Attila kisebbségügyi és Péter Zsuzsa igazságügyi államtitkár marad meg – más beosztásban  - a jelenlegi munkahelyén. Többségük csak a kinevezésére vár a  minisztériumok új vezetőitől. Pásztor Gabriella várhatóan minisztériumi igazgatóként folytatja  munkáját az oktatási tárcánál. Amint az RMDSZ-es politikus a  bukaresti napilapnak elmondta, kisebbségügyi kérdésekért felel majd,  de a pontos beosztása csak a tárca átszervezése után derül ki.

Demeter jövőjéről a lap úgy tudja: Theodor Paleologu, a kulturális tárca irányítója már felkérte a jelenlegi művelődési államtitkárt, hogy maradjon a személyes tanácsadója. Erről már tájékoztatták Markó Béla szövetségi elnököt is.

Valamivel bizonytalanabb a jövője Niculescunak, aki decemberben sikeresen letette a versenyvizsgát a diplomaták testületébe. Az eddigi külügyi államtitkár diplomáciai karrierjébe beleszólhat az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel az Emil Boc vezette kormány 2009-re befagyasztotta a közintézményeknél történő új alkalmazásokat.

Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője eddigi munkahelyén államtitkár-helyettesként dolgozhat majd, azonban ezt az értesülést Markó nem erősítette meg az Új Magyar Szónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.