Marad a magyar határon az osztrák hadsereg

A jövő év végéig meghosszabbította a hadsereg határőrizeti segédszolgálatát az egykori schengeni határtérségben szerdán az osztrák kormány.

A döntés nem okozott meglepetést, miután az illetékes miniszterek november elején úgy nyilatkoztak, hogy készek a segédszolgálat meghosszabbítására.A kormány határozatában mindenekelőtt a határvidéken élők biztonságérzetével indokolta a lépést.

Osztrák katonai egységek 1990 óta teljesítenek szolgálatot Alsó-Ausztria és a Magyarországgal is határos Burgenland tartomány határtérségeiben. 2007 végéig közvetlenül a határellenőrzésben vettek részt, a schengeni övezet kibővítése óta a tágabb értelemben vett határtérségben látnak el kiegészítő feladatokat. A megbízás eredetileg 2008 végén járt volna le.  A katonák nem igazoltathatnak és más módon sem intézkedhetnek, de a járőrözés közben észlelt gyanús eseteket jelentik a rendőrségnek.

Az érintett tartományok vezetői, Hans Niessl burgenlandi és Josef Pröll alsó-ausztriai tartományfőnök hónapok óta szorgalmazta a segédszolgálat meghosszabbítását. Korábbi közvélemény-kutatások szerint a döntést a lakosság is támogatja, Burgenlandban például nyolcvanhat százalék hasznosnak tartja, ha maradnak a katonák. A létszámkeretet ezerötszáz főben határozták meg, a tényleges létszám 700-800 fő lesz, ahogy eddig is. Norbert Darabos védelmi miniszter egy novemberi nyilatkozata szerint a segédszolgálat sikerét mutatja, hogy 2008 óta 1800 esetet jelentettek a katonák a rendőrségnek.

Jogászok és az ellenzéki Zöldek szerint viszont alkotmányjogilag kétséges a hadsereg bevetése rendőri feladatokra. A Zöldek a misszió hatékonyságát is megkérdőjelezik. Szerintük a segédszolgálatra költött évi 12 millió euróból inkább több rendőrt kellene Burgenlandban szolgálatba állítani, hiszen a katonák amúgy sem tehetnek többet, mint hogy értesítik a hatóságot.

Osztrák határőrkatonák Szentmargitbányánál, még Schengen előtt
VIE99:FEATURE:ST.MARGARETHEN,AUSTRIA,6SEP99 - FOR RELEASE WITH STORY COMMUNISTS-HUNGARY-BORDER - Austrian soldiers look through their binoculars over the border to Hungary next to a sign wich reads "Attention state frontier". Ten years after communist Hungary threw open its border with Austria, armed Austrian soldiers patrol the woods along the frontier, trying to prevent anyone from crossing illegally. hp/Photo by Leonhard Foeger REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.