Marad a Pentagonban Robert Gates

Barack Obama felkérte Robert Gates védelmi minisztert, hogy tárcavezetőként legyen tagja a január 20-án hivatalba lépő új kormánynak is.

Barack Obama felkérte Robert Gates védelmi minisztert, hogy tárcavezetőként legyen tagja a január 20-án hivatalba lépő új kormánynak is. A miniszter elfogadtaa az ajánlatot – mondta egy neve elhallgatását kérő magas rangú demokrata politikus.

Az ajánlat egyelőre egy évre szól. Gates feladata az lenne, hogy kezdje el megvalósítani a demokraták ígéretét, miszerint visszavezénylik Irakból az amerikai csapatokat. Gates, aki 2006 decemberében váltotta a Pentagon élén az agresszív politikájáról ismert Donald Rumsfeldet, hivatalosan független, nem tagja egy pártnak sem, de több magas tisztséget töltött be republikánus kormányzatok alatt.

Ha Obama valóban megnyerte magának a demokrata és republikánus körökben egyaránt nagy tiszteletnek örvendő minisztert, akkor azzal teljesíti azon választási ígéretét is, hogy mindkét pártra számít a kormányzásban.

Pénzügyi csapatának véglegesítése és hivatalos bemutatása után Obama most már a nemzetbiztonsági és külpolitikai stábra koncentrál. A megválasztott elnök várhatóan a Hálaadás ünnepe után, a jövő héten tárja a nyilvánosság elé végleges döntését. Névtelenül nyilatkozó hivatalos források tájékoztatása szerint James Jones nyugalmazott tábornok lesz Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója, Dennis Blair nyugalmazott tengernagy pedig a nemzeti hírszerzési igazgató.

A külügyminiszteri tisztséget Hillary Clinton New York-i szenátor, volt first lady kapja meg, helyettese pedig a James Steinberg lesz, aki Bill Clinton elnökségének idején a nemzetbiztonsági tanács második számú vezetője volt. Obama egyik fő külpolitikai tanácsadóját, Susan Rice-t ENSZ-nagykövetnek szánja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.