Marad a cseh kormány

Václav Klaus államfőnek sikerült elhárítania kedden a kormányválságot Csehországban. Az elnök akkor lépett be a politikai játszmába, amikor kiderült, hogy a három koalíciós párt vezetői nem tudtak szót érteni, így aztán akár az is előfordulhatott volna, hogy sikeres lesz a cseh szocdemek (CSSD) bizalmatlansági indítványa. Ezért kedden kora délután a Hradzsinba kérette a viszálykodó feleket, ahol két és fél órás győzködés és egyezkedés után a legkisebb kormánypárt, a Közügyek (VV) elnöke is beadta a derekát, s megígérte, hogy nem támogatják az ellenzéki kezdeményezést.

Ezzel a kitűzött parlamenti ülés tulajdonképpen formalitássá vált, mert a kormánypártiak kényelmes többséggel, 118 mandátummal rendelkeznek a kétszáz fős alsóházban. Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke szerint a cseh elnök túllépte a hatáskörét, s a hárompárti koalíció negyedik tagja lett. - A történtek semmit sem változtatnak azon a tényen, hogy a jelenlegi kabinet ugyan a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára, de fél év múltán az egyik tagja máris besározódott, a zsákmányon pedig összekaptak – közölte megkeresésünkre.

Az egyre indulatosabb és szövevényesebb koalíciós vitát a Mladá fronta Dnes, a legnagyobb példányszámú cseh napilap robbantotta ki, amely a minap közölte a pályázati pénzekről döntő Állami Környezetvédelmi Alap igazgatójának vallomását.  Elmondása szerint a legerősebb kormánypárt, a Petr Necas kormányfő vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) minisztere és  több tanácsadója nyomást gyakorolt rá, hogy az egyes beruházások esetén a valós költségeknél jóval összeget állapítson meg, majd a pénz egy részét különböző csatornákon keresztül a pártkasszába utalják. A prágai víztisztító korszerűsítésére szánt összegből például fél millió koronával (hozzávetőleg ötmillió forinttal) hízott volna az ODS számlája – állította az igazgató. A korrupció gyanújába keveredett tárcavezető benyújtotta a lemondását, amelyet ugyancsak tegnap fogadott el az államfő. A Közügyek vezetősége ragaszkodott az országos rendőrfőkapitány menesztéséhez is, mire Petr Necas kormányfő azt üzente, hogy akkor mondjon le a belügyminiszter is, aki viszont a legkisebb koalíciós párt elnöke. Ezután lépett közbe Václav Klaus, aki közölte, hogy a megkötött egyezség végrehajtását személyesen fogja ellenőrizni, s ha bármelyik párt megszegné azt, akkor azonnal közli ezt a nyilvánossággal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.