Már teljes gőzzel folyik az EP-kampány Romániában

A Basescu elnök által támogatott párt, a D-LP népszerűségének nem tett jót a kormányzás. De az EP-kampány nagy erőkkel folyik. A pártvezetők közben a novemberi elnökválasztás felé is kacsintgatnak.

A június 7-ére kitűzött romániai EP-választásokig 40 nap van még hátra, a választási kampány azonban már teljes gőzzel folyik. Mindenki mindenkitől szavazatokat szeretne kapni, a választók sorában azonban a romló gazdasági helyzet miatt egyre látványosabb méreteket ölt a pesszimizmus, és egyre nagyobb az urnáktól való távolmaradási szándék.

A bukaresti CURS közvélemény-kutató intézet április 8-16. között végzett felmérése azt mutatja, hogy a négy hónapos kormányzás az elnöki alakulatnak számító Demokrata-Liberális Pártnak (D-LP) jobban ártott, mint nagykoalíciós partnerének, a Szociáldemokrata Pártnak (SZDP). Az SZDP - a választási koalíciós partnerével, a Konzervatív Párttal (KP) együtt - eszerint a voksok 31, míg a D-LP csak 26 százalékát kapná meg. Harmadik helyre a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kerülne, 19 százalékkal, miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7 százalékot kapna, akárcsak az ismét erősödni látszó nagy-Románia Párt (NRP).

A D-LP-nek nem tett jót az sem, hogy Traian Basescu államfő kisebbik lánya, aki korábban a párt listáján indult volna az EP-mandátumért, miután apját nepotizmussal vádolták, kilépett a D-LP-ből, és függetlenként indul. Elena Basescu a felmérés szerint 4 százalékkal végezne, a bejutási küszöbnél  egy százalékkal többet szerezne.

Két másik közvélemény-kutató intézet azonban más eredményekre jutott. A BCS (április 6-14.) szerint az eredménysor a következő lehet: D-LP 32,6 százalék, SZDP+KP 26,6 százalék, NLP 17,7 százalék, NRP 6,8 százalék, RMDSZ 5,5 százalék, Elena Basescu 4,4 százalék. A CCSB (április 18-22.) ehhez közeli adatsort közölt: D-LP 31 százalék, SZDP+KP 30 százalék, NLP 16 százalék, NRP 8 százalék, RMDSZ 5 százalék, Elena Basescu 8 százalék.

A felmérések másik elgondolkoztató eredménye a novemberben esedékes államelnök-választásról szól. Mindhárom intézet arra a következtetésre jutott, hogy Traian Basescu elnöknek csökkent a népszerűsége, és kevesebben szavaznának rá, ha most tartanák a választásokat. Ennek ellenére, a jelenlegi államfő még mindig az első helyen áll, miközben a második helyért Mircea Geoana SZDP-elnök Crin Antonescu NLP-elnökkel harcol.

A CURS felmérése szerint Basescu 32, Geoana pedig 26 százalékot kapna. A további helyeken szereplők: Crin Antonescu 20 százalék, Gigi Becali 10 százalék, Corneliu Vadim Tudor 9 százalék, Hohenzollern-Veringen Radu herceg (I. Mihály ex-király veje) 3 százalék. A CCSB másképp látja: Basescu 41 százalék, Geoana 21 százalék, Antonescu 18 százalék, Hohenzollern-Veringen Radu 10 százalék. A BCS-nél még a sorrend is más: Basescu 37,4 százalék, Antonescu 24,8 százalék, Geoana 19,5 százalék.

Az RMDSZ egyelőre az EP-választásokra összpontosít, s még nem döntötte el, hogy indít-e önálló jelöltet az elnökválasztásokon vagy pedig valamelyik román jelöltet támogatja. Korábban erre a kérdésre a szervezet könnyebben válaszolt, mert amikor a parlamenti és az elnökválasztások egyazon időpontban történtek, a saját elnökjelölt húzóereje nagy mértékben számított. Most azonban először lesz külön az elnökválasztás, a potenciális magyar jelöltek mindegyike esélytelen, így talán a szövetség is arra hajlik majd, hogy a magyar szavazatokat a politikai piacon előnyösen értékesítse.

Egyelőre azonban az EP-kampány folyik. A pártok már közzétették jelöltlistáikat és programjaikat, és minden lehető csatornán arról próbálják a választót meggyőzni, hogy okvetlen rájuk adja a szavazatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.