Már tankot is szerelhetnek a női katonák

Az amerikai hadsereg harci egységeiben rengeteg új pozíció nyílt meg a nők előtt egy új szabályozás miatt. A női katonák nemcsak hírszerzők és lelkészek, de tankszerelők is lehetnek.

Újabb pozíciókat foglalhatnak el a nők az amerikai hadseregben. A döntést már az év elején bejelentették, mielőtt azonban kiterjesztették volna az egész hadseregre, előbb kilenc egységen tesztelték, hogyan tudnak együttműködni a katonák.

Az új szabályokkal több ezer női katonát jelölhetnek ki harci egységekhez, és nevezhetik ki őket eddig csak férfiaknak fenntartott pozícióba, amiről ez idáig a korlátozások miatt szó sem lehetett. Val Keaveny Jr. ezredes, aki részt vesz a folyamat lebonyolításában, elmondta, az utóbbi évtizedben egyre gyakoribbá vált, hogy ideiglenesen női katonák is csatlakoznak a harci egységekhez.

Az új szabály több mint 14 ezer új, állandó helyet kínál a nőknek, habár 250 ezer pozíció még mindig zárva marad előttük. A nőket ezentúl alkalmazni lehet a harci egységeknél hírszerzőként, lelkészként, logisztikai és egészségügyi területen, de lehetnek tankszerelők, tagjai lehetnek a tüzérségnek és a rakétakilövő egységnek is.

A negyedik brigád volt az egyik első, amelyen tesztelték az új rendszert. A brigád a híres 56. ejtőernyős ezredből származtatja magát, amelynek II. világháborús hőstetteiről Testvérek Szövetsége (Band of Brothers) néven több könyv és tévésorozat is megjelent. Ennek 350 női tagja van, most újabb 36, eddig elérhetetlen helyet kínálnak a női katonáknak. A 44 éves Elizabeth Evans kapitány az első nők egyike, aki harci egységnél szolgálhat. Evanst Afganisztánba vezényelték, ő intézi a személyi ügyeket és az adminisztratív munkát, és nagyon büszke arra, hogy egy ilyen történelmi jelentőségű brigád mellett dolgozhat.

Keaveny szerint az új rendelkezésnek nem igazán lesz hatása arra, hol vetik be a katonákat. A főhadiszállásokon eddig is szolgáltak nők, de távoli területekre is küldték már őket, hogy felvegyék a kapcsolatot a civil lakossággal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.