Már nem tudják felelősségre vonni a vörös khmerek ’arcát’

Elhunyt Ieng Sary, a népirtás miatt bírósági eljárás alatt álló kambodzsai külügyminiszter, a vörös khmer mozgalom egyik alapítója.

A délkelet-ázsiai országot 1975 és 1979 között irányító vörös khmer mozgalom egyik alapítója 87 évesen, a jelek szerint természetes halállal hunyt el, de a halál okát még vizsgálják - jelezte az ügyével foglalkozó bíróság szóvivője, Lars Olsen. Sary - aki a mozgalmat vezető Pol Pot sógora volt - az elmúlt tíz napot kórházban töltötte.

Sary mellett a rezsim még életben lévő vezetőit - Khieu Samphan elnököt és Nuon Chea főideológust - népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek vádpontjai alapján állították bíróság elé. A szélsőséges maoista vörös khmerek "forradalmi" ideológiájuk nevében terrorrendszert vezettek be: négy év leforgása alatt mintegy 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek.

Sary - aki a khmerek "arca" volt a nemzetközi színtéren - mindvégig hallgatott a bíróság előtt, soha nem fedte fel, hogy milyen szerepet játszott a rendszerben. Arra hivatkozott, hogy 1996-ban - amikor kilépett a khmerek soraiból - kegyelmet kapott a kambodzsai királytól. Bírái szerint azonban a kegyelem nem vonatkozott azokra a bűnökre, amelyekért ebben az eljárásban tették felelőssé.

A volt minisztert 2007 novemberében vették őrizetbe feleségével, Ieng Thirithtel együtt phnompeni luxusvillájukban. Feleségéről később azt állapították meg, hogy szellemi állapota már nem teszi lehetővé az eljárás lefolytatását.

Négyükön kívül a rezsimnek csupán egyetlen tagját, Kaing Guek Eavot, az egykori legnagyobb kínzóközpont vezetőjét állították az ENSZ védnökségével felállított bíróság elé. Őt tavaly másodfokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Olsen szóvivő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Sary ügyében a vádlott elhunyta miatt nem tudnak igazságot szolgáltatni. Kijelentette azonban, hogy a másik két vádlott elleni eljárásra a haláleset nincsen befolyással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.