Már nem számolják a halottakat Szíriában

Az ENSZ szerint januárig 5400 áldozata lehet a szíriai felkelésnek, de további becslésekbe már nem kíván bocsátkozni. Az ENSZ BT újabb határozaton dolgozik Basar Aszad rezsimje ellen.

Bár Moszkva egy pénteki szavazás esetén is vétóval kíván élni, az ENSZ BT-ben Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin nyilatkozata mégis elmozdulást jelez: a diplomata szerint az orosz vezetésnek időre van szüksége, hogy átgondolja a helyzetet, ami azt is jelentheti, hogy már nem zárja ki egy közös határozat létrejöttét, amely a szíriai rezsim elítélésére irányul, és amely felszólíthatja Basar Aszadot a távozásra. Ezt követeli az Arab Liga is, amely szerint az országot apjától 30 éves vezetés után, 2001-ben átvevő Aszadnak le kellene mondania egy helyettese javára, biztosítandó a politikai átmenetet.

Moszkva korábbi aggodalmai szerint az ENSZ BT nyugati országok által szorgalmazott határozata külső beavatkozásra adott volna lehetőséget, amellyel a felkelők támogatása és a rezsim megdöntése lett volna a cél, lényegében úgy, ahogyan Líbiában történt. Akkor az ENSZ BT-től a NATO arra kapott módot, hogy a civil lakosság védelmében avatkozzon be, ám Oroszország szerint a mandátumot a NATO túllépte, és egyértelműen a harcoló felek egyikének oldalára állt, hozzájárulva ezzel Moammer Kadhafi líbiai vezető bukásához.

Moszkva emiatt több érvényben lévő szerződéstől esett el az észak-afrikai országban, gázipari, vasútépítési projekteken túl a fegyverkereskedelem területén. Ezt Szíria esetében el akarta kerülni, miután az ország jelentős felvásárlója az orosz haditechnikának. Az érvényben lévő, több évre szóló szerződések összértéke eléri az ötmilliárd dollárt. Damaszkusz még decemberben is félmilliárd dollár értékű szerződést kötött 36 Jak–130-as katonai oktatógép leszállítására. A közelmúltban pedig rakétaelhárító rendszert és nagy mennyiségű lőszert szállított a közel-keleti országba. Az ENSZ BT határozatának elfogadásáig ezt semmi sem tiltja, hiszen anélkül nem léphet életbe teljes körű embargó Szíriával szemben.

A Moszkvai álláspont rugalmasabbá válása mögött az állhat, hogy a hírek szerint Szíria területének fele már a felkelők kezén van, és Basar Aszad hadserege nem lesz képes visszaszerezni az ellenőrzést önerőből az ország felett. Ebben az esetben viszont Moszkva mindenképp elveszíti partnerét – és hadiexportjának egy fontos piacát. Így viszont – bár a nyílt külső beavatkozás támogatását továbbra is ellenzi – már nincs akadálya annak, hogy hozzájáruljon az ENSZ BT határozatához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.