Már nem nyomoznak a német püspöki kar elnöke ellen

Bizonyítékok hiányában beszüntették a szexuális bűncselekmények elkövetésében való bűnrészességgel gyanúsított Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki kar elnöke ellen június elején indított vizsgálatot.

„Nem találtunk bizonyítékot ahhoz, hogy Zollitsch ellen büntetőjogi eljárást indítsunk – áll a konstanzi ügyészség által szerda este kiadott közleményben. Az érseket egy egykori áldozat tanúvallomása alapján azzal gyanúsították, hogy több mint 20 évvel ezelőtt a freiburgi érsekség személyi referenseként közreműködött egy pedofil bűncselekmény eltussolásában. A gyanú szerint Zollitsch elősegítette egy papnak egy másik egyházközségbe való áthelyezését, akiről tudta, hogy gyermekekkel, illetve fiatalokkal szemben az 1960-as években szexuális visszaéléseket követett el. A német katolikusok vezetője közvetve elismerte érintettségét, és elnézést kért a történtekért. Zollitsch a többi között azt hangoztatta, hogy akkoriban állhatatosabbnak kellett volna lennie az állítólagos szexuális bűncselekmények áldozatainak felkutatásában. A freiburgi érsekség mindvégig cáfolta a gyanúsítást.

Az ügyészség a vizsgálat megszüntetését azzal indokolta, hogy egyrészt az érintett pap új szolgálati helyén, 1987 és 1992 között nem követett el visszaéléseket, ezért Zollitsch érseknek sem lehet büntetőjogi felelőssége, másrészt arra sincs bizonyíték, hogy tudott volna a korábbi cselekményekről, és ezért az új kinevezéssel további visszaélésekre adott lehetőséget.

A jelenleg éppen külföldön nyaraló Zollitsch feltehetőleg örömmel fogadja majd az ellene indított nyomozás beszüntetését, a német katolikusok vezetőjeként azonban továbbra is foglalkoznia kell az országban történt egyházi visszaélések ügyével. A 71 éves érsek az elmúlt hónapokban több alkalommal is bocsánatot kért a katolikus egyházi személyek által elkövetett bűncselekmények miatt, és általános megújulást sürgetett.

Robert Zollitsch, a német katolikus egyház vezetője.
File photo of Archbishop Robert Zollitsch, head of the German Bishops' Conference, attending a news conference at the Vatican March 12, 2010. Germany's top Roman Catholic bishop is being investigated on suspicion of allowing a priest accused of child abuse in the 1960s to be reappointed to a parish job in 1987, state prosecutors said June 2, 2010. Prosecutors in the southwestern city of Freiburg said charges had been filed against Robert Zoellitsch, head of the German Bishops' Conference and archbishop of Freiburg, for allowing a Cistercian priest to be given a parish job in Birnau despite charges of child abuse against him being known. REUTERS/Tony Gentile/Files (VATICAN - Tags: CRIME LAW RELIGION HEADSHOT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.