Már nem magyar katonák védik a kabuli repülőteret

Befejezte tevékenységét a Magyar Honvédség jelenleg Afganisztánban szolgálatot teljesítő legnagyobb egysége, a több mint kétszáz katonából álló Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK).

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a búcsúztató ünnepségen a külszolgálat során kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar katonáknak nemzetközi kitüntetéseket, valamint a kontingenssel együttműködő külföldi katonáknak magyar elismeréseket adtak át.

Az MH KNR ŐBK második váltása április elsejétől hat hónapon keresztül védte és őrizte az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) "stratégiai pontját", a kabuli repteret. Az elmúlt időszakban az őr- és biztosító század rajai egyenként 140 szolgálatot láttak el a repülőtér ellenőrző-áteresztő pontjain, ezen felül 28 napot töltöttek el 24 órás azonnali reagálású erő biztosításában. A kontingens katonái a táborba érkező több mint ezer gépjármű és több száz ember átvizsgálását végezték el naponta.

Az ISAF-misszió egyik kiemelt célja, hogy a lakosság életkörülményein javítson. Ennek érdekében a kontingens a műveleti feladatok mellett kiemelt figyelmet fordított a lakosság támogatására is, ennek keretében több mint húsz támogató projekt során nyújtottak segítséget a repülőtér közelében élő helyieknek - emelte ki közleményében a HM.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja március végén tért haza Magyarországra. Májusban a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) misszióban szolgáló újabb magyar egység, a harci helikopter mentorcsoport is befejezte tevékenységét. A PRT és a Mi-35 légikiképzés-támogató csoport kivonása után az Afganisztánban szolgáló mintegy 420 magyar katona jelenleg hat kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait.

A legnagyobb ezek közül az MH KNR ŐBK, amelynek hazatértével mintegy felére csökken az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák száma. Továbbra is folytatja az ottani missziót a Magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport, a MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, a MH Különleges Műveleti Kontingens, a MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, valamint a MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán.

Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke, aki nemrégiben tért vissza Afganisztánból, az MTI-nek adott hétfői interjújában azt mondta: a következő időszakban dől el, hogy a 2014 utáni nemzetközi szerepvállalásban hol lehet helyük a magyar tanácsadóknak. A nemzetközi igény beérkezése után kell majd eldöntenie a szakmának és a politikának közösen, hogy a Magyar Honvédség miként folytatja afganisztáni szerepvállalását - tette hozzá. Kiemelte: a magyar katonák afganisztáni szerepvállalása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára megfelelően felszerelt és kiképzett afgán biztonsági erő állt fel, amely mintegy 350 ezer embert tud a soraiban. A hadműveleti csoportfőnök véleménye szerint a szervezetten működő erő a NATO ISAF-missziójának befejezése után képes lesz önállóan garantálni Afganisztán biztonságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.