Már Kína is segítene Szíriának

Kína február 4-én még megvétózta az ENSZ BT Szíria elleni határozatát, most már kiáll a Szíriának nyújtott humanitárius segítség mellett.

Jang Csie-cse, kínai külügyminiszter telefonon azt mondta az Arab Liga vezetőjének, Nabil Elarabynek, hogy Kína támogatja a Szíriának nyújtandó humanitárius segítséget, és hogy együtt akarnak dolgozni az arab államokkal a szíriai helyzet békés megoldásán.

A külügyminiszter ezt az után mondta, hogy Franciaország bejelentette, az ENSZ Biztonsági Tanácsa dolgozik azon, hogyan nyújtsanak humanitárius segítséget Szíriának. Azt azonban nem tudni, hogy Kína pontosan ezt a tervet támogatja-e. A segítségre nagy szükség lenne, egy keddi jelentés szerint a tavaly március óta tartó harcokban eddig 7500-an haltak meg.

A Hszinhua, a hivatalos kínai hírügynökség is beszámolt Jang Csie-cse kijelentéséről. Eszerint a külügyminiszter a szíriaiak részéről nagyon sürgős feladatnak tartja, hogy megállítsák az erőszakot, és ezzel párbeszéd kezdődhessen a politikai ellenfelek között. 

– A nemzetközi közösségnek meg kellene teremtenie ehhez a megfelelő feltételeket, és humanitárius segítséget kellene nyújtania Szíriának – idézte a külügyminisztert a hírügynökség.

Február 4-én Kína és Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelyben elítélték volna a szír rezsim tetteit, és felszólították volna Aszadot a lemondásra. 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.