Egy magyar nő már elveszítette szlovák útlevelét

Két nő veszítette el szlovák állampolgárságát, mert a Robert Fico kormánya által hozott törvény értelmében vissza kell adniuk útlevelüket, ha más ország polgárai kívánnak lenni. Egyikük magyar, másikuk olasz lett.

Két nő veszítette el szlovák állampolgárságát a közelmúltban, bejelentették ugyanis, hogy más ország állampolgárai lettek - írja az Új Szó című pozsonyi lap pénteken.

Az egyikük magyar, a másik olasz állampolgár lett – közölte Alena Koisová, a szlovák belügyminisztérium munkatársa. Az újság szerint a 3319 eurós büntetést nem kell megfizetniük, mert önként jelentkeztek.

A Robert Fico kormánya által elfogadott törvényből, amely megfosztja szlovák állampolgárságától a más ország állampolgárságát igénylőket, a jelenlegi kormány a jelek szerint eltávolítja a szankciókat. Az előző kormány ezzel a jogszabállyal magyar állampolgársági törvényre reagált, amely megkönnyítette a honosítást a külföldi magyaroknak.

Sem pénzbírsággal, sem más korlátozással nem sújtja majd a szlovák állampolgársági törvény a más állampolgárságot felvevőket, ha a parlament elfogadja a jogszabály kedden benyújtott koalíciós módosító javaslatát - írta az Új Szó szerdán. A koalíciós javaslat szerint, amelynek részletei még nem ismertek, visszakapják szlovák állampolgárságukat azok, akik azt a Fico-kormány általi módosítás alapján veszítették el.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) jó irányban tett elmozdulásnak tekinti a kettős állampolgárság felvételére vonatkozó koalíciós törvénymódosítást - közölte az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában Berényi József, a párt elnöke. - Az MKP üdvözli, hogy a jelenlegi szlovák kormánykoalíció több politikusa változtat véleményén, és hajlandó támogatni egy olyan megoldást, amelyet az MKP kezdettől fogva szorgalmazott" - áll a nyilatkozatban. Berényi ugyanakkor jelezte: "személy szerint a szlovák mellett igényt tartok a magyar állampolgárságra is".

A szlovák állampolgársági törvény szigorítását májusban fogadta el a szlovák parlament, válaszul a magyar állampolgársági törvény módosítására. A jogszabály július 17-én lépett életbe, elfogadását támogatta az akkor még ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is.

A magyar állampolgársági törvény, amely lehetővé teszi, hogy tartós magyarországi tartózkodás nélkül is megkapható legyen a magyar állampolgárság a határon túli magyarok számára, augusztus 20-án lett hatályos, de csak január 1-jén válik végrehajthatóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.