Ötvenezer tüntető fogadta az Arab Liga megfigyelőit

Hétfőn megérkezett Szíriába és rögtön meg is kezdte munkáját az az ötvenfős csoport, akiket az Arab Liga bízott meg a monitorozással. Feladatuk felmérni a helyzetet, majd ellenőrizni, hogy valóban véget vet-e a kormány a hónapok óta tartó erőszakhullámnak. Vezetőjük a legnagyobb ellenzéki városba, Homszba érkezett, a szír kormány pedig elvileg szabad mozgást biztosított neki.

A misszió vezetője jelentések szerint már a lázadók legfőbb központjának számító, északi Homsz városába érkezett, ahol aktivisták szerint a katonák csak hétfőn harminc embert öltek meg. Jelentések szerint nagy tüntetés folyik Hama városban is, ahol a civilekre tüzet nyitott a katonaság. Szíria más városaiban legalább 20-an haltak meg a mai nap folyamán.

Nem akartak beszélni velük

Az Arab Liga megfigyelői egy lebombázott damaszkuszi épületet vizsgálnak, a pénteki öngyilkos merénylet után
A delegation of Arab League officials visits a site to inspect damages to buildings after a car bomb attack in Damascus December 23, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. Suicide car bombers struck Damacus on Friday, officials said, killing 40 people, gutting buildings and sending human limbs flying in the bloodiest violence to hit Syria's capital in a nine-month-old uprising against President Bashar al-Assad. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Az Arab Liga megfigyelőinek első napján terv szerint minden fegyveres erőnek vissza kellett vonulnia a konfliktusban érintett területekről, írja a BBC. Aktivisták szerint viszont a bombázást csak az éjszaka hagyták abba, majd a városban lévő tankok egy részét kivonták, egy részét pedig kormányzati épületekben rejtették el. Egy magát függetlennek mondó szír tévécsatorna szerint a Liga megfigyelői találkoztak a homszi kormányzóval, a tankok kivonása után kezdődött, több tízezres demonstráció résztvevőivel azonban nem akartak találkozni.   

Abdul Omar, a londoni székhelyű Szír Emberi Jogi Megfigyelőközpont szóvivője szerint legalább húszezren vnoultak utcára, hogy lássák a megfigyelőket, akik a homszi kormányzóval találkoztak, de arról, hogy az ellenzék bármely képviselőjével is találkoznának, nem érkezett jelentés - bár a kommunikáció a várossal elég nehézkes. Más jelentések szerint ötvenezres tömeg gyűlt össze, a megfigyelőket pedig a kormányzótól egyenesen a tűzfészeknek számító városrészbe vitték. A dühös tüntetők a megrongálódott házak és a vérpatakok közt nemzetközi védelmet kértek a delegációtól. Többen kiáltozták azt is: hol a világ ilyenkor?

A Youtube-ra feltöltött videófelvételek tanúsága szerint viszont a lakosok megpróbálták meggyőzni a megfigyelőket, hogy kövessék őket a város belsőbb részeibe, ahol a támadások áldozatait láthatták volna, a háttérben pedig puskaropogás hallatszik. A felvételen az is jól hallatszik, mikor a megfigyelők egyike azt mondja: nincs engedélye rá, hogy beszéljen.

Abu Rami szemtanú a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az ötvenzeres tüntetés és a megfigyelők érkezése után i folytatódott az erőszak: a kormányerőkkel való összecsapásokban 13-an meghaltak.

A delegáció vezetője, Musztafa Dabi délután visszament Damaszkuszba, de előtte úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó hangulatú nap volt a mai és minden oldal részéről készséges magatartást tapasztalt. - Ma este visszatérek Damaszkuszba tárgyalni, de másnap visszajövök Homszba. A delegáció addig itt marad - nyilatkozta. A londoni központ csalódottságát fejezte ki, mint mondták: többet vártak a találkozótól, tíz delegációtag pedig nem elég ahhoz, hogy Homszban újra rend legyen. A tárgyalások mások szerint is maximum vegyes eredményeket hoztak, azt viszont már most látni, mennyire komplex is a helyzet valójában.

Alig pár órával ezelőtt vonták ki a tankokat

A BBC-nek még a delegáció érkezése előtt sikerült telefonos interjút készítenie egy homszi lakossal. A férfi azt mondta: a kormányhű erők bekerítették a várost, sok épületet pedig leromboltak. – Néhányan közülünk megpróbáljuk átkutatni a lerombolt épületeket túlélőket keresve, ehhez azonban meg kell várnunk, hogy este legyen, mert napközben lőnek. A vége úgyis az lesz, hogy mindannyiunkat megölnek, civileket. – Ezt alátámasztják azok az internetre felkerült képek is, melyeken nehézbombázás nyomai látszanak Homsz környékén. Az egyik képen négy fiatal férfi vérző testét és egy segítségért kiáltó, a nemzetközi közösséghez fohászkodó nőt látni.

Az erőszak azonban nem egyoldalú. Egy másik homszi lakos szerint a felkelők is erőszakkal vágnak vissza a katonaságnak. – Tele vannak a rendelők sebesült katonákkal, az utóbbi napokban rengeteget vittek el az ablakom alatt – mondta.

Március óta tart az őrület

Az ENSZ adatai szerint már ötezernél is több áldozata van a márciusban elkezdődött kormányellenes tüntetéseknek és összecsapásoknak. Az Aszad elnök elleni felkelőket az arab tavasz hulláma inspirálta, a szíriai kormány azonban a mai napig állítja: fegyveres bandák garázdálkodnak az országban, az ütközetekben pedig több száz katona is életét vesztette. Az állításokat azonban mindkét oldalon lehetetlen ellenőrizni, mivel minden külföldi tudósítót kitiltottak az országból.

Pénteken két öngyilkos merénylő robbantott Damaszkuszban, negyvennégy embert ölve meg, és több mint 150 sérültet hagyva. A szíriai illetékesek az al-Kaidát gyanúsítják a támadással, az ellenzék viszont a biztonsági erőket sejti a háttérben. Az utóbbi hetekben egyre növekvő dezertőrhullámról számoltak be a hadseregből, a katonák pedig mind a Szabad Szír Hadsereghez csatlakoztak.

Az Arab Liga ötven megfigyelője és tíz tisztviselője hétfőn érkezett Kairóból, miután egy kilencfős előkészítő csapat már Damaszkuszba repült. A szír vezetés ígéretet tett rá, hogy teljes mozgási szabadságot ad a megfigyelőknek – akik eközben mégiscsak függnek a rendszer biztonsági előírásaitól.

A szudáni Musztafa Dabi tábornok, a misszió vezetője az AFP-nek úgy nyilatkozott: a szír hatóságok idáig nagyon készségesek voltak. A Szíriai Nemzeti Tanács, az ellenzék legnagyobb ernyőszervezete szerint viszont bár kezdenek megérkezni a megfigyelők Homszba, közel sem áll módjukban szabadon mozogni.

A szervezet felszólította az ENSZ-et és az európai vezetőket, hogy lépjenek közbe, mondván: a Liga terve jó volt, de nincs elég ereje hozzá, hogy végrehajtsa azt. A misszió eközben azt tervezi, hogy kétszáz főre növeli létszámát és tárgyalásokat kezd mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.