Már csak Obamának kell szignóznia az alkut

Mint egy amerikai rajzfilmfigura: az Egyesült Államok kifutott a szakadék fölé, de mielőtt elkezdte volna a zuhanást, visszasétált a szirt tetejére. A washingtoni képviselőház ugyanis jóváhagyta a szenátusban született kompromisszumot, az év első napjával hatályba lépett automatikus megszorítások ezzel elmaradnak – ha Obama ehhez aláírását adja.

Sokan tartottak még a washingtoni kongresszus republikánus többségétől. Nekik kellett az újév első napján megszavazniuk a szilveszterkor a szenátus és a Fehér Ház között kialkudott kompromisszumot, amely többek között a gazdagok erősebb megadóztatását tartalmazza. Ezt korábban az Obamával politikai háborúban álló konzervatívok elvetették.

Ki hordja el az égig érő adósságot, ki takarítja el a vallási szélsőségesek bigott nézeteit? - az amerikai fiatalok számára erről is szól a voksolás, amelyen elnököt, képviselőt és adott esetben szenátort is választanak
The U.S. Capitol Dome is seen behind a huge mound of soil on the National Mall in Washington January 27, 2012. The soil is being used for the restoration and improvement of the Mall lawn. The work is expected to be completed by December 2012. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: SOCIETY)

Szerda hajnalra kiderült, most jobban tartottak a megállapodás hiányát automatikusan büntető megszorítások miatti felelősségtől, mint a kampányaikat finanszírozó gazdasági elit dühétől. A kongresszus 257–167 arányban bólintott rá a szenátusi kompromisszumra. Természetesen a hónapok óta zajló tárgyalások a költségvetési szakadék elkerülésére az utolsó pillanatokig feszült volt.

A szenátusi demokrata többség megüzente: ők többet nem szavaznak a dologról, ha a kongresszusi republikánusok átírják az alkut, akkor nincs alku. A burkolt zsarolás komoly fejtörést okozott a konzervatívok körében, vezető republikánusok ígérték a törvény elutasítását. Frakcióvezetőjük végül nem kockáztatta a kompromisszum újratárgyalását, John Boehner a szenátusi tervezetről kért szavazást, ami át is ment. A hírek szerint a demokraták is zúgolódtak a keddi napon, amiért szerintük túlzott engedményeket tett a Fehér Ház az ellenzéknek, végül Joe Biden alelnöknek kellett meggyőznie párttársait, hogy támogassák a kompromisszumot.

A törvényt Obama várhatóan még ma aláírja – tegnap az Egyesült Államokban is munkaszüneti nap volt, vagyis ma indulnak el az automatikus megszorítások, amelyet a szignó tud elhárítani.

A megállapodás mindkét politikai oldal részéről jelentős engedményeket tartalmaz. Az évente 450 ezer dollárt kereső háztartások vagy 400 ezret kereső magánszemélyek adója 35 százalékról 39,6-ra nő. Barack Obama eredetileg 250 ezer dollárnál akarta meghúzni ezt a határt, ám azt elérte, hogy az ennél többet keresők számára is bezáruljon néhány kiskapu, így a lakosság legvagyonosabb két százaléka mindenképpen több adót fog fizetni.

A hosszú ideje munkanélküliek ellátását biztosító alapot is fenntartják még egy évig, ez is az elnök számára győzelem. A befektetések utáni kamatokra és osztalékokra kivetett adó 15 százalékról 20-ra nő a gazdagok számára, és a vagyonosok ezentúl több öröklési adót is fizetnek majd. Obama szerint a megállapodás plusz 600 milliárd dollárt hoz a költségvetésbe a következő tíz évben – az ő eredeti célja 1600 milliárd volt.

A szintén ma életbe lépő, fűnyíróelv-szerűen minden kormányzati ágazatot érintő megszorítócsomag első részét pedig két hónappal elhalasztották.

Az adósságplafonról nem is esett szó, pedig ezt is meg kell majd emelni: Timothy Geithner pénzügyminiszter néhány napja közölte, hogy 2012 utolsó napján éri el az Egyesült Államok a törvényben meghatározott 16,4 ezer milliárdos plafont. Ám „rendkívüli intézkedések” sorával tudja biztosítani, hogy még két hónapig fizetésképes maradjon a szövetségi kormány, azaz adott még ennyi időt Washingtonnak a megállapodásra.

Ez utóbbi kérdés is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai sajtó egyelőre úgy értékeli az utolsó pillanatban született kompromisszumot, hogy az nem oldja meg a problémákat, legfeljebb átmenetileg elhalasztja őket.

A The New York Times első elemzése szerint ez is azt a trendet erősíti, miszerint Washingtonban már nincsenek nagy megállapodások, kiegyezések a jelentős kérdésekről, csak kisebb-nagyobb jogszabályokkal, „sebtapaszokkal” kezelik a bajokat. A lap szerkesztőségi véleményének címében „lagymatagnak” nevezi a megállapodást, és úgy véli, ez a kompromisszum sem tett mást, mint kitolta a Fehér Ház és a republikánusok közötti költségvetési háborút tavaszig.

A The Washington Post szerint is csak a legégetőbb problémákra talált megoldást McConnell és Biden: sem idejük, sem elég hatalmuk nem volt átfogó megállapodást kötni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.