Már üvöltenének a miniszterelnökkel

Vasárnap több olyan kínai család is elutazott Kuala Lumpurba, amelynek valamelyik tagja ott volt az Indiai-óceánba zuhant járatának a fedélzetén.

„Mondjátok meg az igazat!", „Adjátok át a gyilkosokat!", „Bizonyítékot, igazságot, méltóságot akarunk!" – vasárnap ezekkel a jelszavakkal szálltak le Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban azoknak a kínaiaknak a hozzátartozói, akik minden valószínűség szerint három hete, március 8-án belezuhantak az Indiai-óceánba a Malaysia Airlines MH370-es járatán. Kínában nagy a düh a maláj hatóságokkal szemben, amelyeket félretájékoztatással és kulcsjelentőségű tények elhallgatásával vádolnak az egymásnak szinte rutinszerűen ellentmondó információk közlése miatt.

Miközben a kutatás negyedik hetébe lépve az eltűnt Boeing 777-es roncsait tíz repülőgép és nyolc hadihajó keresi az Indai-óceánon, a kínai áldozatok 29 családtagja egy Kuala Lumpur-i szállodában sajtótájékoztatóra álltak ki a nyilvánosság elő. Kijelölt képviselőjük, Jang Hui állítása szerint találkozót és magyarázatot követelnek Nadzsib Razak maláj miniszterelnöktől, és azt is, hogy a kormányfő bocsánatot kérjen amiatt, hogy bizonyítékok nélkül azt mondta, a gépeltérítésnek nincs túlélője.

Van, aki ennek ellenére még mindig reménykedik. „Mindenki él! Ő is és a mindenki más. A repülőgép is megvan. Csak rejtegetik!" – kiáltozta az egyik fiát sirató apa, Wen Wancheng a Kuala Lumpur-i sajtótájékoztatón. A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatán 239 ember utazott. A 227 utasából 154-en kínaiak voltak.

A kínaiak láthatóan szervezetett keretek között mentek el maláj fővárosba, ahol most kék inget viselő aktivisták kísérik őket, a szállodájuk környéke pedig tele van biztonsági őrökkel. Jellemző, hogy a fogadásukra egy maláj küldöttség is kiment eléjük, de a kínaiak végül nagy ívben elkerülték a repülőtéri VIP-termet.

A maláj hatóságok március 8. óta minden nap tartottak sajtótájékoztatót az esetről egészen most szombatig, amikor lemondtak a szerepelésről a nyilvánosság előtt. Sajtótájékoztató ma sem lesz. Ami a kínaiakat és a dühüket illeti, Hisamuddin Husszein maláj védelmi és közlekedési miniszter korábban úgy nyilatkozott, Malajziától most azt várják, hogy kitartson a kutatás folytatása mellett, és erre ő ígéretet is tett. Ennyire nehéz időszak még soha nem volt az életemben. Csodák történnek, és ez az egyedüli remény, amellyel a hozzátartozók családjai szerint kecsegtethetjük magunkat" – tette hozzá a tárcavezető.

Az MH370-es roncsait most a nyugat-ausztráliai Perthtől 1850 kilométerre északnyugatra keresik Bár a műholdakról és repülőgépekről is észlelt több száz, a vízben levegő tárgy miatt két hadihajó, a kínai Haixun 01 és az ausztrál HMAS Success is kutat a helyszínen, egyikük sem szedett össze olyan tárgyakat, amelyek minden kétséget kizáróan az MH370-es részei lehettek egykor.

Az Ausztrália által irányított nemzetközi kutatóakcióba részt vevő amerikaiak néhány napon belül a haditengerészet egyik nemrég kifejlesztett műszerével, egy ultraszonikus lokátorral szállnak be az akcióba. Ez a lokátor a fekete doboz jeleit észleli, akár hatezer méteres mélységből is, az idő viszont sürget, mert a fekete doboz körülbelül még egy hétig bírja a lemerülés előtt. A lokátorral az ausztrál HMAS Ocean Shield fut ki helyi idő szerint hétfő reggel Perthből, és három nap, amíg a helyszínre ér. A roncsokat most egy 319 ezer négyzetkilométeres területen keresik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.