Idő nincs, de a szakértők már tegeződnek

Keddig van idő arra, hogy Irán és hat tárgyalópartnere megállapodjon egymással az iszlám állam nukleáris programjáról. A küldöttek éjszakába nyúlóan tárgyaltak Svájcban, az amerikai, a francia és a német külügyminiszter pedig lemondta a következő napokra tervezett utazásait.

Az 1970-es évek közepén Ernest J. Moniz és Ali Akbar Szálehi is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) falai között dolgozott. Előbbi fiatal atomtudós volt az amerikai elit egyetemen, a másik pedig éppen mesterfokú diplomájához írta szakdolgozatát a nukleáris reaktorokról. Moniz aztán Amerika egyik legtekintélyesebb atomfizikusává vált, jelenleg Barack Obama elnök energiaügyi minisztere.

Még a tárgyalások szünetében is egyeztetett az iráni küldöttség
Még a tárgyalások szünetében is egyeztetett az iráni küldöttség
Brian Snyder / Reuters

Szálehi hazatért Iránba, ahol később a nukleáris program vezetője és az ország vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a közeli munkatársa lett. A The New York Times szerint az őket ismerők úgy nyilatkoznak: a két férfiban nagyon sok a közös vonás. Bár az egyetemen nem találkoztak, most, negyven év után mindketten kulcsszerepet játszanak az iráni atomtárgyalásokban, John Kerry amerikai és Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter után ők az egyeztetések legfontosabb alakjai.

Moniz és Szálehi tárgyal a megállapodás technikai részleteiről, például arról, hogy hány és milyen urándúsító centrifugája lehet Teheránnak. Irán ugyanis orvosi célokra, illetve energiatermelésre továbbra is folytathatná nukleáris programját, természetesen szigorú külföldi felügyelet alatt. Irán és hat tárgyalópartnere (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország) másfél éve próbál megegyezésre jutni az iszlám köztársaság atomprogramjáról. A nagyhatalmak attól tartanak, hogy Irán nukleáris fegyvert fejleszt, és emiatt gazdasági szankciókat vezettek be ellene.

Teherán viszont állítja: nukleáris kutatásai békés célokat szolgálnak. Ha erre megbízható garanciát kapnának, a hatok hajlandóak lennének fokozatosan enyhíteni a szankciókat. A megállapodás már közel lehet – jelentették a hírügynökségek –, ám még nagyon sok olyan pont van, amelyen elbukhat az alku. A lausanne-i Beau Rivage Palace Hotelből minden delegáció neki kedvező információt szivárogtat ki, de annyit tudni lehet: éjszakába nyúlóan tárgyalnak a külügyminiszterek is, hogy megegyezzenek a keddi – önként vállalt – határidő előtt.

Ha sikerül az egyezség körvonalait március utolsó napjáig lefektetni, a technikai részleteket június végig kell kidolgozni. Éppen ezek a részletek azok, amelyekről Moniz és Szálehi tárgyal, amikor hosszú órákra eltűnik a svájci szálloda egy-egy termében. Ám feladatuk nem csak technikai: hazatérve nekik kell majd országuk vezetőivel elfogadtatniuk a megállapodást. Az NYT forrásai szerint Moniz lesz az, akinek a szava és szakértelme meggyőzheti a vonakodó kongresszust arról, hogy a megállapodás eredményeként Irán tényleg nem jut egy évnél közelebb a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez.

Netanjahu, az ellendrukker

Izrael miniszterelnöke a Reuters jelentése szerint vasárnap újra kijelentette, reméli, hogy a tárgyalások az utolsó pillanatban összeomlanak. Szerinte a körvonalazódó megállapodás még rosszabb, mint amire számítottak.

Az pedig Szálehi dolga lesz, hogy Hamenei ajatollahnak „eladja” az egyezséget. A két atomtudós az NYT szerint egyébként már összetegeződött. Amikor pedig Szálehinek nemrég megszületett az első unokája, Moniz MIT-logós babaruhákkal érkezett a következő találkozóra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.