Már tárgyalnak az IMF-fel a görögök

Görögország megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) annak érdekében, hogy leírja az államadósságának és hiteleinek egy részét. A görög érdekeket Janisz Varufakisz pénzügyminiszter képviseli a megbeszélésen.

A múlt héten felállt új görög kormány megpróbálja átstrukturálni államadósságát, miután 240 milliárd eurós mentőcsomagot kapott 2010 óta, amikor is az eurozóna adósságválsága az összeomlás szélére sodorta a görög gazdaságot.

A görög kormány tervei szerint részben a GDP-növekedéshez kötött kötvényekre cserélnék a meglévő adósságot. Alekszisz Ciprasz ötlete szkeptikus fogadtatást kapott az eurózóna képviselői részéről, így a görög kormányfő most megpróbál támogatókat keresni Európában.

Varufakisz az olasz La Repubblica lapnak elmondta, hasonló üzletet ajánlottak fel az IMF-nek is. A pénzügyminister hozzátette, hogy az adósságot felosztanák, a kifizetés az Európai Központi Banknak teljes összegben és határidőre történne.

A pénzügyminiszter azt javasolja, hogy a fennálló görög adósságot új, növekedéshez kötött kötvényekre cseréljék. A visszafizetést pedig megkezdik, ha a görög gazdaság növekedésnek indul.

Varufakisz és Ciprasz ezen a héten európai fővárosokba látogatnak, hogy támogatókat szerezzenek terveikhez. A görög pénzügyminiszter szerdán megbeszélést folytat az Európai Központi Bank vezetőivel –jegyzi meg a Reuters.

Varufakisz egyébként optimistán nyilatkozott a La Repubbicának a görög államadósság problémájáról, amely szerinte meg fog oldódni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.