Már Szlovákiát sem tartják sokkal többre Magyarországnál

Össztűz zúdult a cseh kormányra főleg a sajtó és a parlamenti ellenzék részéről elsősorban azért, mert miután az Európai Bizottság három visegrádi tagország, valamint Románia ellenérveit figyelmen kívül hagyva, minősített többséggel megszavazta a kötelező menekültkvótákat, a kabinet szerintük engedelmesen beállt a többség közé.
Cseh politikai elemzők egybehangzóan állítják: ezúttal Lengyelország igazolta, mennyire képlékeny a visegrádi négyek sokat hangoztatott egysége. Jirí Pehe ugyanakkor rámutatott arra, hogy Varsó több fontos módosítást alkudott ki, mielőtt faképnél hagyta közép-európai szövetségeseit. Elérte azt is, hogy ha beindulna a menekültáradat Ukrajna felől, akkor nem kell más migránsokat befogadnia.

– Csehországnak nem volt ilyen B terve, ráadásul gyenge partnerekkel igyekezett szembeszállni a nagy többséggel. Magyarország uniós megítélése nem csak a menekültügyi politikája miatt rossz, mostanság pedig Szlovákiáé sem sokkal jobb – vélekedett a neves politológus. Újabban egyébként árnyaltabb a magyar kormány megítélése a cseh sajtóban. Viliam Buchert ismert cseh publicista a Reflex hetilap legújabb számában igyekszik megérteni és megértetni Orbán Viktornak a migránsokkal kapcsolatos álláspontját, az internetes portálok pedig kiemelt helyen ismertetik a magyar kormányfő indítványát a világkvóták bevezetéséről.

Csütörtökön indulatos vita alakult ki a prágai alsóház rendkívüli ülésén a hazai és az európai menekülthelyzetről. Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke szerint a cseh kabinet gyáván viselkedik, ráadásul hazudott is.

– Lubomír Zaorálek külügyminiszter heteken át bizonygatta, hogy a menekültkvóták ügyében az uniós belügyminiszterek semmiképpen sem illetékesek dönteni, hiszen nem technikai, hanem európai horderejű ügyről van szó, amelyről csakis az uniós csúcson születhet egyezség. Aztán a külügyminisztert Brüsszelben lábon lőtték, de ő még fél lábbal is összecsapta a bokáját, miként a kormányfőnk is. Sajnos, a nyugat-európai vezetők sem érzékelik a veszélyeket, még azt sem, hogy álhumánus megnyilvánulásaik miatt országaikban aggasztóan erősödik a szélsőjobb -- hangoztatta az ellenzék vezérszónoka. Követelte, hogy Csehország kövesse Szlovákia példáját és minden törvényes eszközzel küzdjön az Európai Bizottság határozatának érvénytelenítéséért. Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter viszont úgy vélekedett, hogy kár siránkozni, mert a döntést demokratikus módon, a lisszaboni szerződés alapján hozták meg.

Bohuslav Sobotka az ellenzéki támadásokra reagálva kifejtette: – Elhamarkodott lépésekkel, hisztériás reagálásokkal Csehország semmire sem megy, ezért nem követjük Szlovákia példáját, mert ezzel kizárnánk saját magunkat olyan fontos lépések elfogadásából, amelyek a legutóbbi uniós csúcson körvonalazódtak.

Legnagyobb aggodalommal a honatyák Milan Chovanec felszólalását hallgatták, aki arra figyelmeztetett, hogy az oroszok szíriai bombázásaikkal további milliókat kényszeríthetnek szülőföldjük elhagyására. – Egy hét múlva ismét találkoznak az uniós belügyminiszterek, majd pedig a kormány-illetve államfők. Az eddiginél is sokkal nagyobb politikai csaták várhatóak, hiszen a menekültek befogadását szabályozó, hosszú távú mechanizmus tervezetét vitatják meg, amely százalékosan megszabná, hogy az egyes tagországok évente hány migránst lennének kötelesek befogadni.

Kormánypártiak és ellenzékiek egy időre abbahagyták a szópárbajt. Egyaránt döbbenten fogadták a cseh belügyi tárca vezetőjének bejelentését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.