Már nyolc romániai börtönben van lázadás

Öt másik börtönre is átterjedt a lázongás Romániában, ahol hétfőn és kedden három büntetés-végrehajtási intézetben tiltakoztak az elítéltek a rossz körülmények, elsősorban a túlzsúfoltság miatt.
A legtöbb helyen csupán éhségsztrájkkal fejezik ki elégedetlenségüket a rabok, másutt hangoskodással és a rácsok csapkodásával tiltakoznak, az ország észak-keleti részén fekvő Botosaniban pedig az elítéltek felmásztak a börtönépület tetejére.

Minta arról beszámoltunk, az utóbbi időben három romániai büntetés-végrehajtási intézetben történt hasonló incidens. A román Országos Börtönigazgatóság szerda déli összesítése szerint országszerte több mint hétszáz elítélt éhségsztrájkol, ebből 480 Jászvásárott (Iasi), ahol korábban felgyújtottak egy cellát, kedden pedig több elítélt felmászott az épület tetejére.

A börtönigazgatóság közleménye szerint a kánikula miatt különösen aggasztó, hogy az elítéltek megvonják maguktól a táplálékot, ezért folyamatosan győzködik őket, hogy hagyjanak fel a tiltakozásnak ezzel a formájával. Ami az erőszakoskodó rabokat illeti, a börtönigazgatóság közleménye úgy fogalmaz: amennyiben a fogvatartottak túllépik a törvény és a belső rendszabályok határait, az illetékes parancsnokság „fokozatosan fellép a rend helyreállítása érdekében".

A román börtönökben több mint 30 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben a helyek száma mindössze 11.200 lenne, ha betartanák az európai emberi jogi szabványokat. Rövidtávon az amnesztia lenne az egyetlen megoldás. Ezt az igazságügyi miniszter is elismeri, de előbb társadalmi vitát akar.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.