Tusnádfürdőre költözik a fél magyar kormány és közmédia

Az idén is Orbán Viktor miniszterelnök „nagyszínpadi előadásával” ér véget az erdélyi Tusnádfürdőn július 26-ig tartó Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos).

Korábban olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy miután a Fidesz békét kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), a kormánypárt kihátrál a Tőkés László nevével fémjelzett tábor mögül. Ezt azonban cáfolni látszik, hogy az erdélyi „nemzeti oldal” rendezvényének idejére ezúttal is Tusnádfürdőre költözik a fél magyar kormány és közmédia.

A Tusványost idén is Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnöke nyitja meg. A szerda délelőtti panelen jelen lesz még a Fidesz részéről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A moderátor Demeter Szilárd, a Századvég Alapítvány elemzője, Tőkés László korábbi sajtósa. A megnyitó után azonnal a „lényegre” térnek, amennyiben az első beszélgetés témája a magyar társadalmat mostanában leginkább foglalkoztató és megosztó be- és elvándorlás. A jelek szerint a Simicska Lajossal történt szakítás hullámai Tusnádfürdőt még nem érték el: az Úgy jönnek,mintha mennének címmel meghirdetett panelt Pataky István, a Magyar Nemzet szerkesztője moderálja.

Deutsch Tamás is alkalmat kap, hogy a „magyar digitális nemzetről” értekezzen, mégpedig „az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős” miniszterelnöki biztosként.

Orbán Viktort hallgatják a tavalyi rendezvényen
Orbán Viktort hallgatják a tavalyi rendezvényen
Beliczay László / MTI

A programfüzet kiemeli, hogy Tusványos „huszonöt éven keresztül volt kapocs a magyar–magyar, magyar–román kapcsolatokban”, ezt kívánják „továbbra is megtartani”. Ezzel szemben a résztvevők névsorát végigböngészve nemhogy az érdemi párbeszéd feltételei nem adottak, de annak még a látszata sem. Az idén is hiányoznak a román politikusok és értelmiségiek, illetve a csütörtöki nemzetpolitikai kerekasztalon ezúttal sem lesz ott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a legnagyobb határon túli magyar szervezet vezetője.

A szervezők köszöntője magyarázatot ad arra, miért ragaszkodnak mégis egy – már több éve – nem létező realitás látszatának a fenntartásához. „Az érdemi párbeszéd és vita, illetve az önfeledt koncertek és bulik találkozásából alakul ki a tusványosi folyamat”, vagyis ez lenne a szabadegyetem lényege. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke és a Tusványos politikai programjainak a koordinátora erről azt mondta: a szervezők minden évben törekszenek arra, hogy rangos román előadók is eljöjjenek a táborba, de azt tapasztalják, hogy akiket a rendezvény által szeretnének megszólítani, rendre távol maradnak. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy „ami nem megy, azt nem kell erőltetni”.

Ha érdemi párbeszéd nem is várható, „önfeledt bulikból” idén sem lesz hiány. Ezúttal is megfordul Tusnádfürdőn a magyar zenei világ színe-java, a Magyashegyi Undergroundtól a veterán Beatricéig. A tábor résztvevői ugyanakkor számtalan nem közéleti témájú előadás, kézműves- és egyéb foglalkozás között válogathatnak.

Az idei Tusványos nagy újdonsága a biztonsággal kapcsolatos, miután tavaly egy fiatal vízbe fúlt, egy másik pedig öngyilkos lett a táborban, valamint jelentősen megnövekedett a testi sérülések és az alkoholmérgezések száma. Az idén a tábor területére 16 óra előtt bárki beléphet, aki viszont csak az esti bulikra érkezik, annak 15 lejt (ezer forintot) kell fizetnie. A kiskorúak biztonságát szolgálja a szervezők szerint az is, hogy ők más színű karszalagot kapnak. Így nagyobb a valószínűsége, hogy – a törvénynek megfelelően – nem szolgálják ki őket cigarettával és szeszes itallal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.