Már nem egyszerű kormányváltásról van szó

Újabb egyeztetési fordulóra hívja Klaus Iohannis államfő a pártokat, miután a csütörtökön és pénteken lezajlott egyeztetéseken egyik párt sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

Erről maga az elnök számolt be péntek délután, miután a civil társadalom képviselőivel is konzultált. Iohannis elmondta, a parlamenti pártok képviselői készek tárgyalni akár az előrehozott választásokról, akár egy szakértői kormány támogatásáról. – Majdnem senki nem hajlandó viszont beszélni egy politikai kabinetről, ami újdonság – osztotta meg a román elnök hozzátéve, hogy bármilyen megoldás kristályosodik is ki, annak tartalmaznia kell egy mindenki által elfogadott minimális programot.

Iohannis újságírók között, amikor elment leróni a kegyeletét a a múlt szombati bukaresti klubtűz áldozatai előtt. A civilek a tragédia áldozataira emlékezve kezdtek el tüntetni és követelni előre hozott választásokat
Iohannis újságírók között, amikor elment leróni a kegyeletét a a múlt szombati bukaresti klubtűz áldozatai előtt. A civilek a tragédia áldozataira emlékezve kezdtek el tüntetni és követelni előrehozott választásokat
Robert Ghement / MTI/EPA

Az elnök hangsúlyozta, a pártok vezetői megértették, hogy nem egyszerű kormányváltásról van szó, az utcákon tüntető emberek a közélet mélyreható reformját követelik. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét vége előtt „le tudja vonni a végső következtetéseket”.

Az alkotmány szerint az államfőnek kell kijelölnie azt a személyt, aki a szociáldemokrata Victor Ponta szerdai lemondása után kormányt alakít. Az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdettől fogva – már a mostani válság előtt is – előrehozott választásokat sürgetett, az alakulat tiszteletbeli elnöke, Mircea Ionescu Quintus pedig csütörtökön elárulta, hogy ezt a megoldást favorizálja az államfő is.

A PNL számára egyértelműen ez tűnik a legjobb megoldásnak, a felmérések szerint ugyanis a biztos pártválasztók 42 százaléka őket támogatja. Ugyanakkor a román alkotmány szerint a parlament feloszlatása meglehetősen nehézkes: az elnök csak azután léphet, miután a törvényhozás elutasítja két kormány beiktatását 60 napon belül. Megfigyelők szerint az újraválasztásra esélytelen honatyák (az új választási törvény szerint a törvényhozók száma több mint százzal csökken) második nekifutásra bármilyen kormány beiktatását megszavaznák, csak letölthessék a jövő decemberig tartó mandátumukat.

Az elnöknek be kellene mennie az emberek közé is – mondják a civilek
Az elnöknek be kellene mennie az emberek közé is – mondják a civilek
Octav Ganea / Reuters

A civilek csütörtökön éjfélig küldhették el javaslataikat és követeléseiket az elnöki hivatal e-mail címére. A több mint 5500 beküldő közül mindössze húszan vehettek részt az elnökkel folytatott pénteki egyeztetésen, a legtöbben közülük ismert civil szervezetek képviselői. Akadt olyan is, aki visszautasította az elnök meghívását. Georgiana Iorgulescu, a Jogi Forrásközpont (CRJ) igazgatója közölte: nem tartja reprezentatívnak az álláspontját, de szerinte a civil szervezetek eleve a természetüknél fogva nem reprezentatívak. Vagyis ha az elnök a civil társadalommal akar konzultálni, a tüntetők közé kell mennie.

Iohannis egyébként be is jelentette, hogy a következő napokban eleget tesz a civil társadalom meghívásának, de „sem a napot, sem az órát” nem akarja elárulni, mert nem akar médiaeseményt kreálni. Megfigyelők azonnal levonták a következtetést, hogy az utcai megmozdulások az elnök szerint is folytatódni fognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.