Már most milliók ügyeskednek a szabadságolásokkal

Szerdán Kínában elkezdődött a holdújévi utazási láz.
A Xinhua szerint a március 16-ig tartó hullámban várhatón 2,8 milliárd utazásra kerül sor, a vasutak 300 millió, a légitársaságok 47,5 millió utassal számolnak. Ezek a becslések azon alapulnak, hogy idén már 60 nappal előre lehetett jegyet foglalni. A csúcsidőszaknak február 13–26. közötti periódus ígérkezik.

Hivatalosan ebben az évben február 19-ra esik a kínai újév, ám a cégek a szabadságolásokkal a negyven napig tartó ünnep során ügyeskedhetnek. A migráns munkások a kínai nagyvárosokból ilyenkor rendre hazalátogatnak, hiszen a szülőkkel, barátokkal illik tölteni az ünnepet. Sokan, ha tehetik, külföldről is hazatérnek, hogy találkozzanak a családjukkal. A légitársaságok szerint 8 százalékkal többen választják idén a repülőutat, mint tavaly, alighanem az alacsonyabb olajárak miatti olcsóbb jegynek köszönhetően.

Decemberben három új nagy gyorsaságú vasútvonalat adtak át, az egyik az északnyugati Hszincsiang Autonóm Terület távoli körzeteibe, délen pedig a Vietnammal határos Kuanghszi Autonóm Területig és Kujcsou tartomány fővárosáig visz. A Pekingből a turistanevezetesség Guilinig tartó 2000 kilométeres út ennek köszönhetően a korábbi 28 óra helyett az expressz vonattal 10 óra alatt tehető meg.

A 12 állatjegyből álló kínai zodiákus naptár szerint most a kecske éve jön, ami a hagyományok szerint nem igazán jó év, különösen nem az ebben a jegyben születetteknek. Állítólag sok nő igyekezett eleve előbbre tervezni, illetve előrehozni a szülést, hogy a gyerek még a most végződő ló évében lássa meg a napvilágot. Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy a kecske nem is rossz jegy, hiszen a 8-ik a sorban, s a 8-as szám igen jónak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.