Már megérte a keleti nyitás

Nem véletlen, hogy épp a grúz fővárosban, Tbilisziben rendezték az EU Régiók Bizottsága keleti partnerségért alapított szervezete legutóbbi ülését. Ukrajna és Moldávia mellett Grúzia is aláírta nemrégiben Brüsszelben az Európai Unióval kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást.

Akkor Irakli Garibasvili, Grúzia kormányfője azt mondta: reméli, hogy országa minél előbb az Európai Unió tagja lehet. Szavai szerint a grúzok mindig is az európai civilizáció részének tekintették magukat, és sosem veszítették el kapcsolataikat az európai eszmékkel. Közölte: az európai integráció folyamata Grúzia számára visszafordíthatatlan. Moszkva szerint viszont az unió, valamint Ukrajna, Moldova és Grúzia közötti társulási szerződés károkat okozhat az orosz gazdaságnak, s egyelőre az uniós szakértők nem tudták bebizonyítani, milyen előnyökkel járna a társulási szerződés a keleti partnerség országai és Oroszország számára.

A tbiliszi találkozón a résztvevő országok – Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Fehéroroszország, Moldova és Ukrajna – képviselői arról beszéltek, hogy ma mindenekelőtt a béke megőrzése a legfontosabb ebben a térségben. Miként a moldovai küldött fogalmazott, erre az Európai Unió kebelén belül van leginkább lehetőség, hiszen miközben a második világháború óta Európa boldogabbik felében nem volt fegyveres konfliktus, addig a volt Szovjetunió területén most is hallatszik puskazaj. Hozzátette: az integrációhoz természetesen az is kell, hogy az aspiráns országok is teljesítsék a maguk „demokrácia-házifeladatait”, csökkentsék a korrupciót, átláthatóvá tegyék működésüket.

A 2009-ben Prágában életre hívott Keleti Partnerség (CORLEAP) együttműködésben részt vesznek az EU Régiók Bizottságának tagjai is. A magyar delegációban dolgozó Sértő-Radics István, az Együtt politikusa a hétfői tbiliszi konferencián elmondta: sokáig kellett küzdeniük, amíg létrejött a partnerségi csoport, ám az elmúlt évek azt igazolták: megérte a fáradozás.

Amíg ugyanis a nemzeti kormányok elfogadottsága az elmúlt időszakban valamennyi európai országban csökkent, addig a „helyi kormányzás” ereje és reputációja szinte mindenütt nőtt. Ezért a partnerségen belül is azok a kezdeményezések járnak a legnagyobb haszonnal, amelyek a helyi szereplőket hozzák össze, s azok a példák a leghatékonyabbak, amelyek ezen a szinten kelnek életre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.