Vérfrissítés mellett döntött a szlovákiai választásokra készülő MKP

Megkezdte a felkészülést a Szlovákiában jövőre esedékes parlamenti választásokra a Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek választási listájára olyanok is felkerülhetnek majd, akik nem tagjai a pártnak – jelentette be a felvidéki magyar párt Országos Tanácsának (OT) szombaton Pozsonyban tartott ülését követően a párt vezetése.

„A mai nap legfontosabb döntése az, hogy az MKP megnyitja kapuit a nem párttagok előtt is" – jelentette ki Berényi József MKP-elnök. Ez azt jelenti, hogy a 2016-os parlamenti választásokon párton kívüli, független jelöltek is felkerülnek a választási listára, közülük valaki az első tíz közé, vagyis a párt sikere esetén befutó helyet kaphat.

Berényi József rendkívül fontosnak nevezte ezt az egyhangúlag hozott döntést, mondván, azt mutatja, hogy pártja nyitott és a lehető legszélesebb körben szeretné megszólítani a magyar választókat. „Mi a magyar összefogás listáját szeretnénk így kialakítani" – hangsúlyozta az MTI-nek adott válaszában az MKP elnöke, aki szerint a döntést részint a „vérfrissítés" szükségessége miatt, részint pedig azokból a pozitív tapasztalatokból kiindulva hozták, amelyeket a párt a tavaly ősszel tartott helyhatósági választásokon szerzett. Az MKP akkor országosan a harmadik legjobb eredményt érte el.

„A helyhatósági választásokon elért sikerben, például Dunaszerdahelyen, az is közrejátszott, hogy párton kívüliek is voltak a listán, így az MKP hagyományos támogatóin kívül mások is megszavazták jelöltjeinket" – fejtette ki Berényi József, hozzátéve, hamarosan megkezdik az egyeztetéseket a szóba jöhető érintettekkel, a választási lista összetételéről pedig júniusig születik meg a döntés.

A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyespárttal való együttműködés lehetőségét firtató kérdésre Berényi elmondta: nagyon negatívan értékelték, hogy a Most-Híd már a helyhatósági választások után leszögezte, nem kíván együttműködni a parlamenti választásokon az MKP-val.

A közvélemény-kutatások tartósan – gyakorlatilag két éve – azt mutatják, hogy az MKP támogatottsága meghaladja a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Berényi József újságírói kérdésre közölte, hogy támogatják a család védelmében indított kezdeményezést. Az MKP a hagyományos családmodellt támogatja, ezért arra ösztönzi szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a februárban tartandó népszavazáson, és ezen értékek alapján döntsenek – idézett az MKP politikusa a párt elnöksége által e témában pénteken elfogadott határozatból. Hozzátette: bár a referendum egyes kérdései kapcsán más-más válaszok fogalmazódhatnak meg, abban nincs vita közöttük, hogy a házasság és a tradicionális család egy férfi és egy nő közötti kapcsolatra épül.

A Családért Szövetség (AZR) ernyőszervezet által kezdeményezett referendumon három kérdésre adhatnak választ a résztvevők. Egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.