Már „csak” minden negyedik latin-amerikai él szegénységben

A szegyének száma ugyan jelentősen csökkent az elmúlt másfél évtizedben, továbbra is 200 millió ember él bizonytalanságban Közép- és Dél-Amerikában.

"Latin-Amerikában és a Karib-térségben közel felére csökkent a szegények száma az elmúlt évtizedben, a középosztály aránya pedig 2000 és 2012 között 22-ről 34 százalékra növekedett" – idézi Jessica Faieta, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) igazgatójának szavait a BBC.

Az UNDP frissen publikált jelentése szerint a szegények aránya 41,7 százalékról 25,3 százalékra csökkent a tizennyolc vizsgált országban. A legnagyobb fejlődés Bolíviában és Peruban ment végbe, ám a jelentés szerint Chilében és Argentínában is szép eredményeket értek el a szegénység csökkentése terén.

Az ENSZ azonban óvatos optimizmussal számolt be az elért eredményekről, és a gazdasági-társadalmi biztonság növelését sürgeti, hiszen a régióban élő emberek 37,8 százaléka továbbra is rendkívül nagy bizonytalanságban él.

"A szép eredmények ellenére a társadalom nagy aránya él állandó bizonytalanságban. Ők ugyan nem nevezhetők szegénynek, de nem is váltak a középosztály tagjaivá" – mondta Faieta, aki hozzátette, hogy ez a 200 millió ember napi 4-10 dollárból tengődik. Az anyagi kiszolgáltatottságon túl is rendkívül sebezhetőek, hiszen jó részük nem jogosult egészségügyi ellátásra, nincs munkaszerződésük vagy nyugdíjuk, és jelen helyzetükből kiindulva nem is lesz.

"Amennyiben a régió országai nem csökkentik állampolgáraik kiszolgáltatottságát, a gazdasági válságokkal és természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képességüket, nem fogjuk tudni garantálni a mostani környezeti, társadalmi és gazdasági helyzetet, a fejlődésről nem is beszélve" – tette hozzá végezetül Faieta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.