Már a szerbek is félnek a visszatoloncolástól

Szerbia nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha a nyugat-európai országok úgy határoznak, hogy élnek a korábban aláírt toloncegyezmények lehetőségével. Az ENSZ szerint Szerbia biztonságos ország, Macedónia nem.

Arra reagálva, hogy Németország és Ausztria is kezdi visszafelé toloncolni a hozzájuk érkezett migránsok egy részét, Rados Durovic, a szerb menekültügyi központ igazgatója úgy nyilatkozott: országa nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert ha a visszatoloncolás tömegessé válik, Szerbia kénytelen lesz nagyon sok menekültet visszafogadni, és tartósan ellátni.

A Vajdaság Ma portálon megjelent információ szerint Szerbia nem toloncolhatná vissza a menekülteket Macedóniába, ahonnan az országba érkeztek, mivel van ugyan toloncegyezmény e két ország között is, ám az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem tartja biztonságos országnak Macedóniát.

„A politikai tárgyalások során világossá kellene tenni, hogy egy ilyen forgatókönyv nem megvalósítható. Nem fogadhatunk be annál több embert, amennyit a már meglevő kapacitások elbírnak“, szögezte le Durovic. Hozzátette: Macedónia a toloncegyezmény aláírása óta akadályozza annak végrehajtását, ezért gyakorlatilag nem is alkalmazzák.

A vajdasági magyar portál emlékeztet rá, az emberi jogok súlyos megsértéséhez vezetne, ha előbb Németország és Ausztria, ennek nyomán Magyarország érvényt szerezne a hatályos egyezményeknek, és mindegyik ország egyre keletebbre toloncolná vissza a menekültáradattal érkezőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.