Már a kormányfő apósánál járnak az ügyészek

A Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusát, köztük Victor Ponta miniszterelnök apósát is kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán 90 ezer hektár erdő illegális visszaszolgáltatása ügyében. A román politika nagy „bábosaként" számon tartott Viorel Hrebenciucot rohamrendőrök kísérték be az ügyészség brassói székhelyére – jelentette a Mediafax hírügynökség.
Ilie Sarbu, a kormányfő apósa és a PSD felsőházi frakciójának vezetője ügyvédje kíséretében jelent meg az ügyészségen, ahol háromnegyed órát töltött, majd anélkül távozott, hogy válaszolt volna az újságírók kérdéseire. Így azt sem tudni, milyen minőségben idézték be, gyanúsított-e vagy mindössze tanú. Kollégája, Ioan Adam szociáldemokrata képviselő is csupán annyit mondott a sajtó képviselőinek: ne siessenek a következtetések levonásával. Védője annyival egészítette ki, hogy a politikust ügyvédként, „bizalmas szakmai kérdésekről" faggatták az ügyészek.

A Mediafax információi szerint az ügyben Ioan Adam neje, Roxana Adam is érintett. Utóbbi a brassói törvényszék bírája. Rajta kívül a Kovászna megyei törvényszék két bírájának vizsgálati fogságba helyezéséhez járult hozzá a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelső Bírói Tanács (CSM).

Az ügyészek gyanítják, hogy a nagy kiterjedésű erdőterületet jogtalanul „szolgáltatta vissza" a brassói és a kovásznai törvényszék. Szerdán a reggeli órákban 25 helyszínen tartottak házkutatást, köztük a két törvényszék irodáiban is.

A hírügynökség úgy értesült, hogy eddig a vizsgálat által érintett erdőterület mintegy harmada, 30 ezer hektár került magánkézbe, a többi visszaszolgáltatása folyamatban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.