Már a csoki se olyan finom

Gyakorlatilag teljes tilalmat rendelt el az ukrán édességekre az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet. A hivatalos indoklás szerint az egyébként a szakadár területeken, Donyeckben, valamint Luganszkban is üzemet működtető AVK és Konti társaságok termékei nem felelnek meg az orosz gyártási és vevőtájékoztatási előírásoknak.

Ukrán kislány ajándéka a katonáknak. Az elnök már bukta júliusban bukta az orosz piacot
Ukrán kislány ajándéka a katonáknak. Az elnök már júliusban bukta az orosz piacot
Valentyn Ogirenko / Reuters

A legnagyobb ukrán édesipari vállalat, a Petro Porosenko államfő érdekeltségébe tartozó Roshen csokoládéinak és cukorkáinak importját – minőségi kifogásokra hivatkozva – már júliusban leállították, márpedig az Oroszországba irányuló ukrán édességexport túlnyomó része éppen erre a három cégre esik.

Noha a tilalom formálisan nincs összefüggésben a rendkívül feszült orosz-ukrán kapcsolatokkal, Moszkva rendszeresen alkalmazza ezt a módszert, ha egy-egy állammal politikai nézeteltérései támadnak. Sújtotta már ilyen intézkedés például a grúz és a moldovai borokat vagy a litván sajtokat is.

Még júliusban szintén leállították az ukrán tejtermékek oroszországi importját, mondván, antibiotikum-származékokat, nehézfémsókat és egészségre ártalmas mikroorganizmusokat találtak bennük – emlékeztet a newsru.com orosz internetes hírportál. Az ukrán burgonya és sertéshús behozatalát növény- és állat-egészségügyi kifogásokkal függesztették fel, de tilos Oroszországban az ukrán gyümölcslevek, gyermektápszerek, bizonyos gyártmányú sörök és halkonzervek, valamint a zöldségek, gyümölcsök forgalmazása is.

A márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félsziget hatóságai ugyanakkor felmentést kértek az agrártermékeket érintő korlátozás alól. A régió ugyanis még nem képes az önellátásra tejből és tejtermékekből, cukorból, étolajból és burgonyából, az oroszországi szállítások pedig nem elegendőek az igények kielégítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.