Már 56 dzsihádista fegyveressel végeztek a Sínai-félszigeten

Két nap alatt 56 szélsőségessel végeztek az egyiptomi fegyveres erők annak az átfogó terrorellenes hadjáratnak a keretében, amelyet a hét elején indítottak a Sínai-félsziget északi részén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága ellen - adta hírül szerdán az egyiptomi sajtó.
A Gázai övezettel szomszédos határvidéken tevékenykedő "terrorgócok kiirtásának céljával" indított katonai akció keddi, második napján Rafah határváros, Seik-Zuveid település, valamint el-Arís kikötőváros környékén, illetve a félsziget középső részén hajtottak végre hadműveleteket a kormányerők - derül ki a hadseregszóvivő közleményéből.

Mohamed Szamír jelentése szerint a hadsereg a rendőrség terrorellenes egységeinek és kommandós osztagoknak a segítségével 154 terrorgyanús személyt fogott el, köztük 56-ot a félsziget középső részén, amint azok megpróbáltak a harcoktól eddig megkímélt déli területekre átszökni.

A közleményben szereplő adatok szerint a kormányerők az utóbbi hónapok legnagyobb hadjáratának második napján számos "terrorfészket felperzseltek", és megsemmisítettek több tucat olyan járművet, amelyeket a dzsihadisták merényletek végrehajtásához használták volna.

A hadseregszóvivő Facebook-oldalán megjelent egy videofelvétel is a bevetésről, amelyen egyebek mellett több agyonlőtt fegyveres vérbefagyott holtteste is látható.

Eddig egy tiszt és egy sorkatona vesztette életét a harcokban, velük egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet végzett, amely levegőbe repítette a járművüket. A detonációban négy másik katona megsebesült.

Az észak-afrikai ország legveszedelmesebb terrorcsoportja, az Anszár Beit al-Makdisz tavaly novemberben tett hűségnyilatkozatot az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak, és azóta Vilájat Színáa (Sínai tartomány) néven működik.

A félsziget érintett régióját a csoport által tavaly októberben végrehajtott, legalább 30 katona életét kioltó egyik merénylet miatt katonai övezetté nyilvánították, ahova azóta a független sajtót nem engedik be, s így az ott folyó harcokról szóló értesülések gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg.

A Vilájat Színáa a fokozott katonai erőfeszítések és állandó hadjáratok ellenére képes precíz és pusztító merényletsorozatok végrehajtására. A szélsőségesek legutóbb júliusban hosszú órákra sikeresen hatalmukba kerítették Seik-Zuveid központját, amelyet a fegyveres erőknek csak a késő esti órákra sikerült visszafoglalniuk. A harcokban a hadsereg adatai szerint 21 katona vesztette életét, a fegyveres erők pedig öt nap alatt közel 250 dzsihadistával végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.