Mandelának tüdőfertőzése van

Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök egy kiújult tüdőfertőzéstől szenved, de szervezete reagál az orvosi kezelésre – közölte az ország államfői hivatala.

Mac Maharaj elnöki szóvivő bejelentése többnapi találgatásnak vetett véget az apartheid rezsim elleni harc jelképévé vált idős politikus állapotával kapcsolatban.

A 94 éves Mandelát – az ország első demokratikusan megválasztott elnökét – szombaton szállították be kivizsgálásra a főváros, Pretoria mellett lévő 1-es számú Katonai Kórházba. Kormányzati tisztségviselők azóta nem árulták el, hogy a hadsereg miért döntött az addig otthonában ápolt Mandela kórházba szállítása mellett.

Mandela 27 évet töltött börtönben az apartheid rezsim elleni harca miatt, ebből adódóan számos egészségügyi problémával küzd, s állapotáért milliók aggódnak.

2011 januárjában egyszer már szüksége volt kórházi kezelésre egy légúti fertőzés miatt, de akkor egy johannesburgi közkórházba vitték, ahol kíváncsiskodó újságírók, valamint a megerősített őrség miatt valóságos káosz alakult ki körülötte. A hadsereg akkor döntött úgy, hogy saját gondjába veszi a volt elnök orvosi ellátását, állapotáról pedig csak a kormányzat adhat tájékoztatást.

Ezúttal fokozta az aggodalmakat, hogy múlt héten a Dél-afrikai Köztársaság keleti részén lezuhant egy katonai repülőgép. A halálos áldozatok között volt a volt államfőt kezelő orvoscsoport, amely éppen meg akarta látogatni őt vidéki lakhelyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.