Mandela kritikus állapotban fekszik a kórházban

A volt dél-afrikai elnöknek, a 20. század egyik ikonikus politikai alakjának az egészségi állapotáról most a leginkább vészjóslóak a hírek. December óta már négyszer vitték be tüdőfertőzés miatt.

Kritikus állapotban vitték be a kórházba Nelson Mandelát, Dél-Afrika apartheid utáni első elnökét vasárnap Pretoriában. December óta ez már a negyedik alkalom, hogy makacs tüdőfertőzése miatt a 94 éves visszavonult politikus kórházi kezelésre szorul, és most a leginkább vészjóslóak a hírek arról, hogy milyen állapotban van. Miközben a dél-afrikaiak lélegzetvisszafojtva figyelték az erről szóló híreket, Jacob Zuma jelenlegi államfő vasárnap és egy hétfői nemzetközi sajtótájékoztatón is a kritikus jelzővel írta le, Mandela hogy van.

Nelson Mandela, 2009-es archív felvételen
Former South African president Nelson Mandela waves as he leaves after casting his vote at a polling station in Houghton in this April 22, 2009 file photo. Mandela remained in hospital for a fourth day on June 11, 2013, after he was admitted during the early hours of June 8, 2013 morning for a recurring lung infection. The South African government said the 94-year-old's condition was "serious but stable", unchanged from the weekend. REUTERS/Siphiwe Sibeko/Files (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS HEALTH)

Az elnöki hivatal vasárnap tett bejelentést Mandela kórházba szállításáról. Bár Zuma akkor azt mondta, mindent megtesznek a volt államfő kényelméért és az állapotának a stabilizálásáért, egy magas rangú kormányzati tisztségviselő arról beszélt, a dél-afrikaiaknak nem szabad „hamis reményekkel” kecsegtetniük magukat. A helyszíni jelentések szerint a Dél-Afrikában gyakorta csak klánbeli nevén, Madibaként említett politikus egészségi állapotáról szóló hírek a közhangulatra is rányomták a bélyegüket: az embereket érezhetően, mélyen elszomorítja, hogy az apartheid elleni harc emblematikus alakja valószínűleg a halálán van.

Vasárnapi beszállítása előtt Mandela utoljára június 8-án volt kórházba. Szombaton derült ki, hogy az akkori mentőautója út közben lerobbant, ezért várni kellett egy új érkezéséig, mielőtt a visszavonult politikussal eljuthattak volna a kórházba. A dolog Dél-Afrikában akkora felhördülést keltett, hogy Zumának és hivatalának tegnap külön foglalkoznia kellett vele. A dél-afrikai elnök szerint a Mandelát kísérő hét orvos június 8-án mindvégig az ellenőrzése alatt tartotta a helyzetet, és elődje élete egyszer sem volt veszélyben. Az orvosi kar vasárnap cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint Mandela szíve egy időre megállt volna.

Mandelának évtizedek óta problémája van a tüdejével. A faji szegregáció, az apartheid ellen küzdő akkori aktivistát 1955-ben hazaárulás vádjával fogták perbe, és bár végül felmentették, a tárgyalás öt évét börtönben töltötte. Kiszabadulva már nem látott esélyt a törvényes keretek közti harcra, így létrehozta pártja, a jelenleg is kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) katonai szárnyát. 1962-ben ismét letartóztatták, két év múlva életfogytiglani börtönre ítélték. Mandela teljesen eltűnt a világ szeme elől, a hírhedt börtönszigeten, Tobben Islanden félévente egyszer írhatott levelet és fogadhatott látogatókat, apró kőcellában lakott, mindennap követ tört. Újra és újra kiújuló tüdőgyulladását itt szedte össze. Ennek ellenére soha nem tört meg: 1990-es szabadulásáig egyszer sem fogadta el a politikai megadás fejében többször felkínált amnesztiát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.