Mandela kórházba került

A 93 éves dél-afrikai exállamfőt hasi panaszok miatt műtötték meg péntek éjjel. Vasárnap már haza is engedik.

Kórházba szállították szombaton Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt. Az apartheid-ellenes harc vezéralakja 93 éves, hosszú idő óta betegeskedik. Most hasi panaszok miatt vizsgálják. A BBC úgy tudja, hogy a volt politikust éjjel már meg is műtötték.

Mandela 1994 és 1999 között, egy mandátum erejéig volt Dél-Afrka elnöke. 27 éves börtönbüntetéséből 1990-ben szabadult. Tevékenységéért Nobel-békedíjat kapott, romló egészségi állapota miatt azonban évek óta visszavonultan él; a nyilvánosság előtt 2010-ben, a futball-világbajnokságon mutatkozott utoljára. Hivatalos közleményében a jelenlegi elnök, Jacob Zuma diszkréciót kért a hazájában Madibaként ismert politikus és családja számára.

A hivaalos nyilatkozatok ezen túl sietve igyekeztek eloszlatni a Mandela egészségi állapotával kapcsolatos kétségeket: Zuma egyik szóvivője, Mac Maharaj szerint az exállamfő nincs életveszélyben, sőt, amennyire csak lehet, „jókedvű”, állapota az esti műtét után stabil, és vasárnap már haza is engedik.

Nelson Mandela 2008-ban. Egészségi állapotával kapcsolatban sok a találgatás
Születésnapjára már csak jókedvében vett fel ismét bokszkesztyűt Nelson Mandela, aki határozott céljain kívül sportolói éveinek is köszönhette arisztokratikus tartását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.