Mandela 95 éves, és egyre jobban van

Ma ünnepli 95. születésnapját Nelson Mandela, aki június 8-a óta kórházban van. Családja szerint állapota már javul.

Folyamatosan javul a 95. születésnapját ünneplő Nelson Mandela egészségi állapota. Lánya, Zindzi megerősítette a hírt, és reméli, hogy Mandela nemsokára hazatérhet a pretoriai kórházból. Zindzi elmondta, hogy apja egyre jobban érzi magát, felismeri látogatóit, képes velük kommunikálni, és néha már tévét is néz.

Orvosai az utóbbi hetekben válságosnak, de stabilnak látták az egykori politikus állapotát.

A Nobel-békedíjas Mandela június 8-án került kórházba súlyos tüdőfertőzéssel. Az apartheidellenes küzdelem hőse az utóbbi fél évben négyszer szorult egészségügyi kezelésre kiújuló betegsége miatt, amely valószínűleg a fehér rezsim alatt börtönben eltöltött 27 év utóhatása.

Az exelnök szűk családja körében a kórházban ünnepli július 18-i születésnapját, amelyet az ENSZ 2010-ben Mandela-napnak hirdetett meg. A világszervezet arra szólított fel mindenkit, hogy tegyen valami jót a Nobel-békedíjas politikus tiszteletére, és áldozzon 67 percet az exelnök 67 politikailag aktív évének emlékére.

Világszerte kedves szavakkal, jótékonykodással és jelképes gesztusokkal köszöntik Mandelát születésnapján. Üzenetében Barack Obama amerikai elnök – aki a múlt hónap végén Dél-Afrikában járt, de a kórházi ápolás miatt nem tudott találkozni Dél-Afrika első fekete elnökével – Mandela „kivételes bátorsága, kedvessége és szerénysége” előtt tisztelgett.

Obama kiemelte, hogy Mandela „megmutatta népének és a világnak az igazság, az egyenlőség és a szabadság útját”. Megemlítette azt is, hogy látogatása során nagy hatást tett rá annak a börtöncellának a felkeresése, amelyben Mandela a dél-afrikai apartheid idején 18 éven át raboskodott.

Nelson Mandela, 2009-es archív felvételen
Former South African president Nelson Mandela waves as he leaves after casting his vote at a polling station in Houghton in this April 22, 2009 file photo. Mandela remained in hospital for a fourth day on June 11, 2013, after he was admitted during the early hours of June 8, 2013 morning for a recurring lung infection. The South African government said the 94-year-old's condition was "serious but stable", unchanged from the weekend. REUTERS/Siphiwe Sibeko/Files (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS HEALTH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.