Malina Hedvig Győrbe költözött

Családjával együtt Magyarországra költözött Malina Hedvig, aki ellen azért folytatnak évek óta húzódó eljárást a szlovák hatóságok, mert állításuk szerint a felvidéki magyar nő hazudott, amikor azt vallotta: Nyitrán 2006-ban megverték, mert magyarul beszélt az utcán.

Áttelepülésükről az Új Szó című lap számolt be kedden. A pozsonyi magyar lap szerint a nő és családja a hét végén költözött Győrbe, s két gyermekük már ott jár óvodába. A család egyelőre egy bérelt sorházi lakásban lakik, terveik szerint a jövőben a városban szeretnének építkezni és munkát vállalni.

Hedvig tavaly decemberben, nem sokkal karácsony előtt vette fel a magyar állampolgárságot, azt követően, hogy a szlovák hatóságok az ellene folytatott eljárás keretében több alkalommal is pszichiátriai kivizsgálásra idézték be, arra hivatkozva, hogy felderítsék milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. Ezeket a vizsgálatokat érdemben egyszer sem sikerült lefolytatni.

A kétgyermekes családanya korábban úgy nyilatkozott: elköltözésének oka nem az, hogy az ellene Szlovákiában hamis tanúzás vádjával folytatott eljárás és az esetleges per elől akarna menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő zaklatástól, ám az esetleges idézéseknek a jövőben is eleget fog tenni. Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítettek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon - mondta.

Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt a nő vallotta. 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát az ügyészség közel hét év után, idén januárban zárta le, azzal, hogy az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.