Tíz év után kerültek csak a magyar hatósághoz Malina Hedvig aktái

Az éppen ma egy évtizede Szlovákiában zaklatott Malina Hedvig mintegy ötezer oldalas aktáját megkapta a budapesti Legfőbb Ügyészség – értesült a pozsonyi Új Szó. Most már az illetékes magyar hatóságok jogköre lesz eldönteni, megvádolják-e a csallóközi származású asszonyt, vagy másként zárják le az ügyet, esetleg felmentik őt.
Magyarországon kezdett új életet Malina Hedvig
Magyarországon kezdett új életet Malina Hedvig
Somogyi Tibor / Mediaworks - archív

Bugár Béla pártelnök közölte, hogy idén tavasszal a Híd szorgalmazta Malina Hedvig kérelmének támogatását, aki immár magyar állampolgárként új hazájában kérte ügyének igazságos kivizsgálását.

Lapunk megkeresésére Roman Kvasnica rámutatott: „Ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákia nem jogállam, ahol az igazságszolgáltatás nem független, hiszen akadnak ügyészek, bírák, rendőrök, sőt: törvényszéki szakértők is, akik politikai megrendelésre nem a valós tények felderítése, hanem azok meghamisítása érdekében ügyködnek. Csak így történhetett meg, hogy éppen tíz éve bántalmazták a Szlovák Köztársaság egyik állampolgárát, s ahelyett, hogy az illetékes hatóságok a tetteseket bíróság elé állítanák, azok áldozatát akarták minden áron oda juttatni" – hangsúlyozta a nő ügyvédje.

Malina Hedvig kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán, ahol egyetemi hallgató volt. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul telefonált. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig saját kérésére, Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. Ki sem hallgatták őket, csak a szüleiket. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

Ezt az álláspontot két politikus jelentette be. Robert Kalinák belügyminiszter a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt.

Több szakértő felháborítónak minősítette, hogy a független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Nem sokkal később pedig férjhez ment. 2011 szeptemberében Iveta Radicová kormánya egymondatos bocsánatot kért tőle, mert megsértették alapvető emberi jogait, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Az alku ellenére a pozsonyi főügyészség nem szüntette meg ellene az eljárást, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, valamint számos neves külföldi pszichiáter.

Azt mondja, nem a hatóságok elől menekül, de nyugalmat akar a gyerekeinek
Azt mondja, nem a hatóságok elől menekül, de nyugalmat akar a gyerekeinek
Somogyi Tibor / Mediaworks - archív

Zák Malina Hedvig  2013. decemberében kérte és megkapta a magyar állampolgárságot, rövidesen pedig Győrbe költözött. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem a szlovák igazságszolgáltatás elől menekült, hanem két kiskorú gyermeke és a család nyugalma érdekében döntött így. Új lakóhelyén már nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Férje továbbra is főleg Szlovákiában vállalkozik. Zák Malina Hedvig két éve szülte meg harmadik gyermeküket. 2014 decemberében a pozsonyi főügyészség hamis tanúzás miatt nyújtott be vádindítványt a nyitrai járásbíróságra. Az akták most Budapestre kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.