Magyar katonák mehetnek Maliba

Magyarország képességei függvényében nyitott a szerepvállalásra – mondta Brüsszelben Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az uniós külügyminiszterek Malival foglalkozó rendkívüli tanácsülése után, amelyen létrehozták az EU kiképző misszióját az észak-afrikai országban.

Németh Zsolt felvázolta, "Magyarországnak vannak vadászrepülői, helikopterei, orvosai", de a konkrét vállalásunkról szóló döntést csak a január végén esedékes külügyminiszeri tanácsig kell meghozni.

A EU kétszáz kiképzője (és az őket védő, kiszolgáló több mint 250 fő) februártól érkezik meg Maliba, ahol először négy mali dandárt fognak kiképezni, de később részt vehetnek a Maliban szolgálatot teljesítő, ENSZ-felhatalmazású afrikai harcoló alakulat (AFISMA) kiképzésében is. Az AFISMA-nak légi és logisztikai segítséget is nyújtanak nyugati erők. A kiképző misszió 12 millió euróba kerül, és 15 hónapra kaptak mandátumot. Az EU ezenkívül szerepet vállal a humanitárius és fejlesztési segélynyújtásban is.

Németh Zsolt Brüsszelben elmondta: a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az iszlám radikalizmus olyan sajátos vegyüléke jött létre Maliban, amelynek komoly regionális hatásai lehetnek, ha egyfajta afganisztáni, szomáliai forgatókönyv valósul meg. Mint az államtitkár kifejtette: Európának, és benne Magyarországnak is alapvető érdeke, hogy közvetlen szomszédságában ilyen biztonsági kockázat ne jöjjön létre. Hozzátette: Magyarország üdvözli a francia fellépést Maliban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.