Mladics pénteken jelenik meg először bírái előtt

Elkészült a Ratko Mladics volt boszniai katonai főparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken, az egyik vád továbbra is népirtás - jelentette be Serge Brammertz főügyész szerdai hágai sajtótájékoztatóján.

A múlt héten letartóztatott fővádlott pénteken jelenik meg először bírái előtt, hogy nyilatkozzon, bűnösnek tartja-e magát a vádpontokban vagy nem.

Mladics a háború alatt egy francia ENSZ-katona társaságában
Bosnian Serb army commander General Ratko Mladic is greeted by a French Foreign Legion officer on his arrival at a failed UN-sponsored meeting of the three warring Bosnian parties in this April 12, 1993 file photo. Serbia said on Thursday it had arrested Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic after years on the run from international genocide charges, opening the way for the once-pariah state to seek to join the European Union. REUTERS/Files (BOSNIA - Tags: CONFLICT CRIME LAW MILITARY POLITICS)

A főügyész elmondta: a vádiratot egyebek között annak érdekében dolgozták át, hogy az eljárás minél gyorsabban lefolytatható legyen. A vádpontok között továbbra is szerepel polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás.

Mladicsot egyebek között a második világháború utáni legkíméletlenebb európai népirtásért, a Srebrenicában közel 8 ezer halálos áldozatot követelőért teszik felelőssé.

Brammertz megjegyezte azt is, hogy még nincs döntés arról, egyesítik-e Mladics és Radovan Karadzics volt boszniai szerb vezető vádiratát. Hozzátette, ezt az eshetőséget továbbra sem lehet kizárni.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy még nem lehet tudni, kik lesznek a szerb vádlott védői. Belgrádi sajtóértesülések szerint valószínűsíthető, hogy a törvényszék rendel majd ki védőt Mladics mellé.

Serge Brammertz úgy vélte, Szerbia európai uniós csatlakozási tervei hozzájárultak ahhoz, hogy Mladicsot sikerült elfogni. Mint mondta, továbbra sincs ugyanakkor információjuk arról, ki segítette a volt parancsnokot a rejtőzködésben. Hangoztatta, hogy a törvényszék szeretné felelősségre vonni a segítőket is.

A főügyész egyúttal megismételte annak fontosságát, hogy az utolsó, még bujkáló vádlott, a horvátországi szerb Goran Hadzics is az igazságszolgáltatás kezére kerüljön.

A belga jogász beszélt arról is, hogy Mladics egészségi állapota aggasztja a törvényszéket. Hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vádlott megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.

Ratko Mladics kedden érkezett meg a Hágához tartozó Scheveningenbe, a törvényszék saját ottani börtönébe. Brammertz tisztességes eljárást helyezett kilátásba a volt tábornok ellen. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, mikor kezdődhet a per.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.