Malawiban legális lesz homoszexuálisnak lenni

Malawi új elnöke megígérte, hatálytalanítja azokat a törvényeket, amelyek eddig tiltották a homoszexualitást. A kontinens 37 államában bűnnek számít az azonos neműekkel folytatott kapcsolat.

Két éve nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor Malawiban elítéltek két férfit, akiket akkor tartóztattak le, mikor éppen az eljegyzésüket ünnepelték. A férfiak 14 év börtönt kaptak. Az akkori elnök, Bingu wa Mutharika ugyan elnézést kért a pártól, de csak „humanitárius” alapon, amúgy ő is úgy gondolta, a férfiak bűnt követtek el a kultúra és a vallás ellen, valamint megszegték a törvényeket.

Joyce Banda legalizálná a homoszexualitást Malawiban
Malawian Vice-President Joyce Banda addresses a media conference in the capital Lilongwe April 7, 2012. Banda took over the running of the southern African nation on Saturday after the death of President Bingu wa Mutharika, and fears of a succession struggle receded as state institutions backed the constitutional handover. The government only officially confirmed 78-year-old Mutharika's death earlier on Saturday, two days after he had died following a heart attack. Seated on either side of Banda are the Inspector General of Police Peter Mukhito (L) and the Army Commander General Henry Odilo. REUTERS/Mabvuto Banda

Mutharika idén áprilisban halt meg, Joyce Banda lépett a helyébe. Azonnal átalakította a kormányt, kirúgta a rendőrfőnököt és reformokat vezetett be. Legújabb ígérete szerint mielőbb hatálytalanítani akarja a homoszexualitást természetellenes cselekedetnek deklaráló törvényeket. Ezt azonban a parlamentnek is meg kell szavaznia. Az elnök pártjának ugyan többsége van, azt azonban nem tudni, hogy a nagyrészt konzervatív beállítottságú képviselők támogatják-e az ötletet.

Az elnök tervét több emberjogi csoport és ügyvéd is üdvözölte. -Ha valóban megvalósul, amit az elnök mond, akkor Malawi jó úton halad, és egyre inkább megfelel az emberi jogi elvárásoknak, és ezzel azt üzeni, minden ember egyenlő – mondta Gift Trapence, a malawi Centre for the Development of People vezetője. Hozzátette, Banda már alelnökként is nagyon liberálisnak mutatkozott, egyszer vallási vezetők előtt tartott beszédet a melegek érdekében a HIV vírus terjedésének megelőzéséről.

A kontinens nagy részén egyébként bűncselekményként kezelik a homoszexualitást, 37 országban vannak tiltó törvények. Trapence Banda döntése éppen jókor jött, az Afrikai Unió tagjai ugyanis hamarosan Malawiba látogatnak, így ez jó üzenet lesz az ő számukra is. Az afrikai államok közül egyedül a Dél-afrikai Köztársaságban léteznek melegjogokat védő törvények.

A büntetés elől sokan elmenekülnek, azonban ők sincsenek biztonságban. A Human Rights Watch jelentése szerint Kenyában és Ugandában gyakran bántalmazzák, megverik, megerőszakolják a menekülő homoszexuálisokat. Két nőt például elraboltak és megerőszakoltak, amikor kiderült, hogy meleg szökevényeknek segítettek. Egy meleg fiút pedig leöntöttek benzinnel, és majdnem felgyújtották, mikor egy idősebb asszony beavatkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.