Malala elérte célját, pénzt kapnak a szegény gyerekek

Több mint hárommillió szegény gyerek családja pénzt kap, ha iskolába adja gyerekét, jelentette be a pakisztáni kormány. Ma Malala-napot tartanak, ő volt az az iskolás kislány, akire rálőtt egy tálib fegyveres.

Egy hónappal az után, hogy a 15 éves Malala Juszufzajt és két másik iskolatársát megtámadták a tálib fegyveresek, az ENSZ a mai napot Malala-napnak nyilvánította. Az Akció Malala Nevében elnevezésű kezdeményezés célja, hogy lehetővé tegyék annak a 32 millió lánynak az iskoláztatását, akik a világon nem részesülnek oktatásban, írja a BBC.

Malala Juszufzaj a birminghami kórházban
Pakistani schoolgirl Malala Yousufzai reads a card as she recuperates at the The Queen Elizabeth Hospital in Birmingham, in this undated handout photograph released to Reuters on November 8, 2012. Malala, who was shot in the head by the Taliban for advocating girls' education, was flown from Pakistan to Britain for specialist treatment after the Oct. 9 attack. REUTERS/Queen Elizabeth Hospital Birmingham/Handout (BRITAIN - Tags: CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY EDUCATION) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS

A lányt október 9-én támadták meg egy iskolabuszon. A tálib fegyveres először rákérdezett, hogy melyik Malala, majd háromszor rálőtt a lányra. Malala már állítólag jól van, egy brit kórházban ápolják. A lány még 2009-ben írt egy naplót a BBC-nek a tálibok uralma alatti tapasztalatairól. A napló álnéven jelent meg, később azonban nyilvánosságra hozták a lány nevét.

Pár nappal a támadás után a kislány világszerte ismert lett, és több politikai vezető kijelentette, támogatni fogja Malalát a lányok oktatáshoz való jogáért indított kampányában. Mindeközben több tízezer ember petíció formájában kérte, hogy Malalát jelöljék a Nobel-békedíjra.

Egy nappal az ENSZ emléknapja előtt a pakisztáni kormány is bejelentett egy új programot a szegény családok gyerekei számára. Pénteken a pakisztáni miniszterelnök, Aszif Zardari aláírta azt a több mint egymillió ember által támogatott petíciót, mely szerint pénzt kapnának a lánygyerekeiket iskoláztató szegény családok.

– Malala álmai azt fejezik ki, ami a legjobb Pakisztánban – mondta Gordon Brown volt brit miniszterelnök, jelenleg az ENSZ oktatásügyi küldöttje, amint átnyújtotta Zardarinak a petíciókat.

A pakisztáni kormány tervei szerint minden szegény család két dollárt kap havonta az iskolába járó gyerekek után. A programot a Világbank és Nagy-Britannia finanszírozza majd, az összeget a rászoruló családokat segítő Benazir Jövedelmet Támogató Program fogja szétosztani. A programban részt vevő családok már eddig is kaptak havonta tíz dollárt az alapvető kiadásaikra.

A Reuters megemlíti, hogy Pakisztán Pundzsáb tartományában már elindítottak korábban egy hasonló projektet, akkor a Világbank felmérése szerint két év alatt kilenc százalékkal nőtt meg az iskolába beíratott lányok száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.