Május 1., könnygáz, vízágyú

Isztambulban tüntetők akartak a tavalyi kormányellenes megmozdulássorozat helyszínére vonulni. Nem engedték őket.

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1. alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre.

Egy helyszínről tudósító újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre. A tüntetők erre válaszul tűzijátékot lőttek és köveket hajítottak a rendfenntartók felé.

Összecsapások voltak Isztambul Okmeydan nevű negyedében is. A tiltakozók itt Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrációt. A csoport tagjai felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi járművet.

A felvonulást szervezők tájékoztatása szerint az összecsapásokban 59-en sebesültek meg, és a rendőrök 139 embert vettek őrizetbe. A sebesültekről az ügyvédek, az őrizetbe vettek számáról pedig a mérnökök szakszervezete számolt be.

A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtökön a munka ünnepi felvonulásokra. A szakszervezeti zászlókat lengető tiltakozók kormányellenes szlogeneket skandáltak, többen olyan táblákat tartottak a fejük fölé, amelyeken az a felirat volt olvasható, hogy „Pokolba az AKP-vel (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával – a szerk.) és a tekintélyelvű rezsimmel!".

A hatóságok tájékoztatása szerint május elsején 40 ezer rendőr teljesített szolgálatot Isztambulban, közülük 19 ezret a Taksim térre vezényeltek.

Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a megmozdulások.

A Taksim tér neve szorosan összefonódott a május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.