Majdnem mindenki Athénért a Bundestagban

A kancellár retiküljétől a versailles-i szerződésen át a szocialista paradicsomig minden szóba került a német parlament görög mentőcsomagról szóló hétfői vitáján.

A 130 milliárd eurós, immár második görög mentőcsomagról tartott szavazás pikantériája volt, hogy Hans-Peter Friedrich (CSU) német belügyminiszter a Spiegelnek azt nyilatkozta: Görögországnak jobb esélye lenne a fellendülésre az eurózónán kívül. Korábban kormánytag még soha nem ment ilyen nyíltan szembe a kancellárral, és ez ismét felvetette a kérdést: bár Angela Merkel népszerűsége még mindig magas, vajon saját frakciója mennyire egységes mögötte? Friedrich némi politikai nyomás hatására végül korrigált, és még a szavazás előtt közölte: bízik a kancellár programjában, és már ő is úgy látja, hogy az eurózónán belül jobb esélyei vannak Görögországnak.

Bár a mentőcsomagról való szavazás az eredményt tekintve formális volt – végül nagy többséggel, 496 igen, 90 nem szavazattal, öt tartózkodással elfogadták –, Merkel számára nagy volt a tét: többen jelezték saját frakciójából, hogy már nem hisznek abban, hogy a görögök megmenthetők, és nemmel fognak szavazni. Ehhez képest az ellenzék – a szociáldemokraták és a zöldek – támogatásukról biztosították a mentőcsomagot, de eközben igyekeztek minél élesebben támadni a kormány politikáját, mintha már a 2013-as választás lebegne a szemük előtt.

Angela Merkel arról próbálta biztosítani a képviselőket, hogy fontos a szigor, de emellett segíteni kell a görögöket abban, hogy végre versenyképesek legyenek. Németország a maga részéről nem késlekedik, már idén átutalják a német részlet felét, 11 milliárd eurót a 130 milliárdos mentőcsomagba. A görögöket pedig arra biztatta, hogy az európai szolidaritásért cserébe vállaljanak maguk is felelősséget a sorsukért. (Azt nem kommentálta, hogy a friss felmérés szerint a német lakosság 62 százaléka nem támogatja az új görög mentőcsomagot.)

A szocdemek szerint jóval nagyobb lesz a számla

A kancellár visszafogott beszédére valóságos pergőtűzként érkezett a válasz Peer Steinbrücktől, az SPD egyik lehetséges kancellárjelöltjétől. A volt pénzügyminiszter szerint semmi garancia arra, hogy nem lesz szükség még egy harmadik mentőcsomagra, mert ez a mostani is igen bizonytalan lábakon áll: a Nemzetközi Valutaalap még mindig nem döntött, hogy mennyivel száll be, nem sikerült megegyezni a magánhitelezőkkel sem (mindkét határidő március 9.), és a Görögországban vizsgálódó trojka (az Európai Központi Bank, az IMF és az EU delegációja) sem túl optimista, hogy jövőre jelentősen csökkenteni lehetne a GDP 160 százalékára kúszó görög államadósságot. Ráadásul micsoda dolog az, hogy a gazdag görögök svájci bankokban tartják a pénzüket, és az alpesi országra mégse gyakorol senki politikai nyomást?  – dörögte Steinbrück, majd folytatta: a hiánycélok kőbe vésése nem oldja meg a válságot. A görög minimálbér csökkentése kontraproduktív, a nyomorgó görögök lassan előveszik a 40-es évekből maradt „szegények szakácskönyveit”, az ország teljes kilátástalanságba süllyed. Steinbrück szerint Görögország megmentése jóval drágább lesz, mint amit a német kormány bevall. Ezért itt az ideje végre stratégiát váltani:  vagyis vállalni az eurókötvényeket és a transzferuniót. Steinbrück biztosította Merkelt, hogy a szociáldemokraták támogatják a mentőcsomagot, de csak mert Európáról van szó. Angela Merkel egy percig ne higgye, hogy ez a támogatás a kormánynak szól – hangsúlyozta, igyekezve eloszlatni azokat a pletykákat, hogy 2013 után ismét nagykoalíció készülne az országban.

Görögország, mint szocialista paradicsom?

Kevés megértést mutatott viszont a görögök gondjai iránt Rainer Brüderle, a liberálisok szónoka, aki szerint jobb lenne, ha a hellének visszafognák magukat a tüntetések, az eladósodás, a német politikusok elleni támadások, na és a fizetések terén is. „Görögország pont olyan, ahogy a szocialisták a paradicsomot elképzelik” – állította, és szorgalmazta, hogy a görögök foglalják írásba: betartják a megszavazott nadrágszíjszorító intézkedéseket az áprilisi választások után is. Azt, hogy Spanyolországban és Olaszországba elhárult az akut válság, Brüderle a német kormány sikerének minősítette. Ehhez képest Gregor Gysi, a Baloldal társelnöke senkit sem lepett meg, amikor előadta: a görög helyzetért valójában nem az állam vagy a görög politikusok, hanem a bankok és a spekulánsok felelősek. Az első csomag megbukott, a második pedig egyértelműen a finánctőke érdekeit képviseli – vélekedett.  „Milyen előrelépésről beszél, kancellár asszony? – szegezte neki a kérdést Angela Merkelnek. Mióta „mentik” a görögöket, egyre mélyebb a recesszió, egyre magasabb a munkanélküliség és az adósság. Nagy felhördülést váltott ki az ülésteremben, amikor a válságkezelést az első világháború utáni békeszerződésekhez hasonlította, amellyel „megágyaztak” a náci Németországnak. Ennél sokkal célravezetőbb volt a második világháború utáni Marshall-terv, és ezt kéne a görögöknek is felajánlani. Konkrétumokat végül nem mondott, csak beszólt az összes német pártnak, akik csak szóban ellenzékiek, végül úgyis megszavazzák a mentőcsomagot. – Egyedül a Baloldalban van meg a bátorság, hogy nemmel voksoljon – állította.

Nem bánt kesztyűs kézzel a kancellárral Renate Künast, a zöldek társelnöke sem, aki szerint Merkel tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy a szikrából ekkora tűz lett Európában. Bezzeg Helmut Kohl egy ilyen válságban Európával törődött volna, nem pedig a retiküljét és a pénztárcáját szorongatta volna, mint a CDU elnöke. Künast érzékeny pontra tapintott, amikor emlékeztette a kancellárt: még a saját pártját, saját kormányát sem tudja meggyőzni, hogy valóban helyes a görög stratégiája. A mentőcsomagra szükség van, de nem elég. Konkrét európai befektetések kellenek Görögországban, akár a napenergia, akár a turizmus terén, amely beindíthatja a növekedést. Különben az országot tönkrespórolják – figyelmeztetett a zöld politikus.

 

Az előtérben a szocdem Peer Steinbrück, mögötte Angela Merkel kancellár a hétfői vitán
Peer Steinbrueck (foreground) of the opposition Social Democratic Party (SPD) speaks during a debate before a parliamentary vote on a Greek bailout package in the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin , February 27, 2012. Germany's parliament was almost certain to endorse a second Greek bailout on Monday but Chancellor Angela Merkel was torn between domestic pressure to stop throwing good money after bad and global calls to boost Europe's crisis defences. Pictured in the background are German Chancellor Angela Merkel (2nd L) and Economy Minister Philipp Roesler (L). REUTERS/Thomas Peter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.